Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenské obce prichádzajú s kreatívnymi riešeniami, ako ušetriť
Zdielať na

Slovenské obce prichádzajú s kreatívnymi riešeniami, ako ušetriť

HORNÝ ZEMPLÍN / Slovenské obce sú nútené naučiť sa šetriť efektívne a nápady niektorých starostov by sa mohli dať patentovať. Napríklad v obci Kalná Roztoka zapínajú a vypínajú verejné osvetlenie podľa cestovného poriadku autobusov. Starosta má dokonca dohodu s miestnymi – tí mu zavolajú, či sa budú z práce vracať posledným autobusom alebo či svietiť netreba.

​Obec Kalná Roztoka s približne päťsto obyvateľmi prispôsobuje verejné osvetlenie tak, aby sa ľudia z práce nevracali posledným autobusom potme, no zároveň aby obec ušetrila. Starosta štábu TV JOJ ukázal, ako sa to dá. Má s nimi dohodu. "Keď zavolajú, povedia – počúvaj, išla som na poobedňajšiu, budem sa vracať o jedenástej, nie je problém, sadám do auta a idem nastaviť svetlá, aby naši občania nechodili z práce potme," vysvetlil starosta obce Kalná Roztoka Ján Hakulin. Verejné osvetlenie vypínajú v obci o 22-ej a posledný autobus prichádza až o hodinu neskôr.

Za prácou do Sniny síce nedochádza veľa ľudí, no samospráve záleží na tom, aby sa každý z nich dostal bezpečne domov. "A na ďalší týždeň, keď robia doobedňajšiu zmenu, tak už nezapíname," povedal Ján Hakulin. To isté sa deje aj skoro ráno, svetlá na pár minút zapnú vždy krátko pred príchodom prvých dvoch autobusov. "Dve hodinky každý deň, keď sa ušetrí, tak niekde sa to ukáže," pokračoval starosta. Na obecnom úrade kúria štiepkou, tiež úsporne. "Povypínali sme nie každý druhý, ale každý tretí radiátor. Som tu starostom piate volebné obdobie a každý cent obraciame 2-krát aj 3-krát," doplnil Hakulin.

V obci Zemplínske Hámre zatiaľ verejné osvetlenie nevypínajú, no rozhodli sa šetriť inak. "Koncoročné odmeny nebudú. Zapnuté sú iba tie počítače, ktoré musia," uviedol starosta obce Zemplínske Hámre Ján Kepič. V miestnom múzeu zasa obmedzili kúrenie. Štát ale sľubuje pomoc. Obce a mestá dostanú na budúci rok 228 miliónov eur navyše, župy takmer 98 miliónov. Samosprávy by tiež mali dostať pomoc do 200 miliónov eur s energiami. "Samosprávy majú existenčné problémy, kým mestá ešte majú z čoho škrtať, tak mnohé malé dediny už nemajú z čoho. Je to aj symbolické, že keď zhasne v noci osvetlenie, tak sa zhasína aj perspektíva na ďalšie prežitie nášho vidieka," zhrnul ústredný riaditeľ ZMOSu Michal Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy