Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Smog nestraší len veľké mestá. Aj na Slovensku máme miesta, ktoré sú tomuto javu náchylnejšie
Zdielať na

Smog nestraší len veľké mestá. Aj na Slovensku máme miesta, ktoré sú tomuto javu náchylnejšie

BRATISLAVA / Práve 5. decembra si vo Veľkej Británii pripomínajú začiatok nebezpečnej poveternostnej situácie, ktorá trvala do 9. decembra a priniesla tisícky mŕtvych.

Oblasť vysokého tlaku vzduchu, ktorá sa rozprestrela nad krajinou a intenzívne kúrenie nad Londýnom, priniesli vysokú koncentráciu znečisťujúcich látok v ovzduší a spôsobili veľké problémy. Musela sa v dôsledku zníženej dohľadnosti zastaviť doprava, fungovalo iba metro. Bolo veľa dopravných nehôd, pretože bola veľmi nízka dohľadnosť a nedalo sa pred smogom uniknúť ani do vnútorných priestorov, pretože smog bol taký hustý, že sa nedalo vidieť ani na premietacie plátno. Situácia bola veľmi nepríjemná a trvala do 9. decembra.

Keď zmena poveternostnej situácie konečne vymietla smog a mesto sa konečne vrátilo k normálu. Už vtedy tvrdili odborníci, že priame následky smogu si vyžiadali asi 4 000 obetí a tisícky ľudí museli vyhľadať lekárov. Po rokoch sa údaje preverili ešte raz a počty mŕtvych sa zdvihli, až na 12-tisíc. Táto tragédia ale priniesla aj pozitívne veci.
Oveľa viac sa začala pozornosť venovať životnému prostrediu, nie iba v Británii, ale aj na pôde OSN. Boli prijaté regulačné opatrenia týkajúce sa spôsobov vykurovania  v hlavnom meste a postupne v celej Británii. Aj na našom území máme lokality, ktoré sú náchylnejšie na vznik takéhoto typu smogu. Tiež ide o oblasť vysokého tlaku, tá všeobecne bráni rozptylu znečisťujúcich látok, a v kombinácii s uzavretými dolinami sa objavujú horšie rozptylové podmienky, ide o oblasti na východe Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy