Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Staršia žena uverila podvodníkom. Telefonicky ju pripravili o 30 000 eur
Zdielať na

Staršia žena uverila podvodníkom. Telefonicky ju pripravili o 30 000 eur

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM / Polícia v Novom Meste nad Váhom zaznamenala v priebehu jedného dňa dva prípady telefonických podvodov na senioroch. Žiaľ, v jednom prípade boli úspešní a seniorku pripravili takmer o 30 000 eur.

V prvom prípade zatiaľ neznámy páchateľ telefonicky oslovil 83-ročnú seniorku. Ten mal seniorke povedať, že jej prinesie balík. Krátko na to jej volal neznámy muž, ktorý sa predstavil ako policajt a povedal jej, aby nevychádzala von, lebo jej hrozí nebezpečenstvo a všade je polícia. Seniorka po tom, ako tento hovor ukončila už viac telefón nezdvihla a podvodníkom v tomto prípade klepli zuby na prázdno. Hneď na to zavolala polícií. 

Druhý telefonát 79-ročnej seniorke nedopadol dobre. Podvodníkom vyšiel. Seniorku telefonicky oslovila žena, ktorá sa predstavila ako kuriérka, ktorá najskôr zisťovala či je doma sama. Následne uviedla, že jej prinesie balík, lebo mesto práve teraz rozdáva mikulášske balíčky.
Krátko na to jej volal muž, ktorý sa predstavil ako policajný kapitán a povedal jej, že vykonáva akciu zameranú proti podvodníkom, ktorí sa predstavujú ako kuriéri. Požiadal ju, aby bola na telefóne a počúvala jeho inštrukcie, lebo práve prebieha policajná akcia zameraná proti podvodníkom a chcú prichytiť podvodníkov s peniazmi, ktoré od starších ľudí podvodníci vylákajú.
Seniorka mu uverila a postupovala presne podľa inštrukcií falošného policajta. Inštruoval ju, tak aby všetku hotovosť a šperky, čo má doma vložila do igelitky. Tú má následne vyhodiť z okna, ale kvôli vlastnej bezpečnosti sa nemá pozerať z okna.
Vystrašená seniorka poslúchla, do igelitky vložila 23 000 € spolu s rôznymi šperkami v hodnote asi 5 000 € a igelitku vyhodila z okna svojho bytu. Vznikla jej škoda predbežne vyčíslená na 28 000 €.
Vyšetrovateľ Odboru kriminálnej polície z Nového Mesta nad Váhom v predmetnej veci začal trestné stíhanie, a to vo veci zločinu „Podvod“. Páchateľovi v prípade jeho zistenia a preukázania viny hrozí trest odňatia slobody na tri až desať rokov.
Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy