Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Čo nás čaká v prvý decembrový víkend?
Zdielať na

Čo nás čaká v prvý decembrový víkend?

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Na Slovensku sa v piatok dopoludnia objavil sneh. Sneženie zaregistrovali meteorologickí pozorovatelia aj v nížinách na západe krajiny. Sneh padal aj v okolí Hurbanova, Bratislavy, Šale, ale na zemi sa dlho neudrží, Bol to ale prvý sneh tohtoročnej zimy. Áno, tohtoročnej, pretože pre meteorológov začala zima 1. decembra. Štatisticky sa ale prvý sneh v nížinách objavuje už okolo Martina.

Sme pod vplyvom oblasti vysokého tlaku, ten má stred severovýchodne od nášho územia a zároveň na juh od nás je tlaková níž. Vo vyšších vrstvách atmosféry sa k nám dostáva teplý a vlhký vzduch. To je aj dôvod sneženia na západe krajiny. Sneženie sa vyskytuje pri kladných hodnotách teploty vzduchu, až do 3 - 4 °C, snehové prehánky až do 7°C.

Sneženie bude v piatok naozaj iba jemné, decentné a postupne sa objaví aj na strednom a východnom Slovensku. Predpoklad je, že môže pripadnúť do 2- 4 centimetre snehu, najmä v náveterných polohách. Piatok bude aj naďalej so zamračenou oblohou, miestami so snehom, s dažďom so snehom, alebo aj dažďom. Maximálne dnes od -1 do 5°C. Vietor slabý.

Aj počas víkendu budeme naďalej pod vplyvom vysokého tlaku a vo vyšších vrstvách atmosféry sa k nám bude aj počas víkendu dostávať teplý vzduch. Znamená to, že počasie sa nebude meniť, bude oblačný až zamračený víkend, lokálne aj hmlisto a ojedinele aj slabé zrážky, až vo vysokých polohách snehové. Nočná teplota okolo 0°C, na západe teplejšie, až do 4°C. Denné maximum v sobotu od 2 do 7°C, v nedeľu od 3 do 9°C.

Ak ste pod vplyvom piatkového sneženia už oprašovali sánky, tak vám prezradíme, že žiadne výraznejšie sneženie v nasledujúcich 5 dní vo výhľade nie je.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy