Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Menej darčekov aj menej koláčov - aj také budú tohtoročné Vianoce, ak chcete ušetriť
Zdielať na

Menej darčekov aj menej koláčov - aj také budú tohtoročné Vianoce, ak chcete ušetriť

BRATISLAVA / Tohtoročné vianočné sviatky zaťažia rodinné kasy výraznejšie, ako po minulé roky. Rodiny rozmýšľajú, kde ušetriť. Nebude to len na darčekoch. Niektoré gazdinky budú tentokrát menej piecť, pretože práve pečenie patrí k položkám, za ktoré si počas Vianoc priplatíme najviac.

Jedna z najdrahších položiek za ktorú si počas tohtoročných Vianoc aj najviac priplatíme je jednoznačne vianočné pečenie. "Stúplo to o 40 percent a nie je to náhoda, pretože práve inflácia zdražuje samozrejme veľmi práve potraviny ktoré súvisia s tým pečením," uviedla odborníčka na osobné financie z Partners Group SK Linda Valentín. Ak patríte k tým, ktorí vypekajú 5 až 10 druhov vianočných koláčov, váš nákupný účet nebude vôbec lacný. Najviac si priplatíte za múku, cukor, vajcia, či margarín. Pri týchto položkách je nárast takmer dvojnásobný.

"Celkovo očakávame na tom vianočnom účte tú sumu v priemere 525€, čo je nárast oproti minulému roku o 18,5 %. A prípadne tam môžeme pripočítať k tejto sume náklady spojené s cestovaním za rodinou," dodala odborníčka na osobné financie. V porovnaní s rokmi pred pandémiou plánujú minúť Slováci na tohtoročné vianočné darčeky viac. "Tá suma stúpla v porovnaní s rokom 2020 približne o 10%, ale keď sa pozrieme na rok 2015, tak dnes je to až o 66% viac čiže naozaj za 7 rokov sa tá suma výrazne výrazne zvýšila," upresnil sociológ z agentúry FOCUS Martin Slosiarik.

Mnohí ľudia podľahnú tlaku a v snahe zabezpečiť na Vianoce všetko siahajú aj po úveroch. Samostatnou kapitolou sú nebankové pôžičky, ktoré vybavíte jednoducho aj cez internet a nemusíte ani dokladovať príjem. Finanční analytici pred nimi vyslovene varujú a odporúčajú, aby ste sa im z ďaleka vyhli. Tie najdrahšie sa pohybujú okolo 40%, čiže naozaj sú to likvidačné výdavky. Čiže tu by som naozaj zdvihol taký varovný prst a odporučil ľuďom aby nevyužívali takéto typy produktov aby sa naozaj prikrývali len takou perinou, na ktorú majú peniaze. "Netreba podliehať len emóciám počas tých Vianoc a treba si jednoducho pri tom nákupe a rozhodovaní o nákupe ponechať nejakú mieru racionality," zakončil sociológ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy