Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vďaka projektu SAV sa vracajú nielen naši mladí vedci zo zahraničia, ale prichádzajú aj tí zahraniční
Zdielať na

Vďaka projektu SAV sa vracajú nielen naši mladí vedci zo zahraničia, ale prichádzajú aj tí zahraniční

BRATISLAVA / Odliv mozgov zo Slovenska síce pokračuje, no to ale neznamená, že žiadne k nám neprichádzajú. Podmienky pre vedecký výskum sa za ostatné roky zlepšili. Čo nám ešte chýba, je dostatok špičkových vedcov. Na nich a hlavne na tých slovenských v zahraničí sa zameral úspešný projekt Slovenskej akadémie vied v spolupráci s dvomi najväčšími slovenskými univerzitami.

Naši mladí vedci sa vracajú domov

Už aj Slovensko má vybudované moderné vedecké parky so špičkovými laboratóriami porovnateľnými so zahraničnými. A aj to je dôvod, prečo sú mladí vedci ochotní vrátiť sa domov. "Tie podmienky sú veľmi podobné ako v zahraničí, všetky experimenty, ktoré som robila v USA môžem robiť bez problémov aj tu," vysvetlila vedkyňa v oblasti biomedicíny, Katarína Lopušná. "Vedecký park je špičkové zariadenie, má špičkové vybavenie a techniku," uviedol vedec v oblasti vývoja liečiv, Dalibor Nakládal. "Myslím, že na Slovensku sa dá robiť kvalitná veda," vyjadril sa Michal Kováč, vedec v oblasti genetiky a umelej inteligencie.

Všetci traja sa vrátili najmä za rodinou, no zvážili by to, keby tu nemali možnosť robiť kvalitný výskum. Okrem nich sa vracia viac ako desiatka slovenských vedcov a desiatky zahraničných. Takmer 40 vedcov prišlo na Slovensko pred siedmymi rokmi, keď SAV rozbiehala prvý projekt SAS PRO. Dnes už rozbehli v poradí druhý projekt. "Podarilo sa nám ich získať, nebolo to jednoduché, ale vytrvali sme," skonštatovala projektová manažérka SAS PRO 2, Zuzana Hrabovská.



SAV tentoraz do projektu prizvala aj dve najväčšie slovenské univerzity

"Radi by sme vytvárali realistické vedecké pracoviská medzi univerzitami a SAV," uviedol predseda SAV, Pavol Šajgalík. "My máme dlhodobo záujem pritiahnuť na fakulty schopných ľudí zo zahraničia," vyjadril sa prorektor UK, Jozef Masarik. "Očakávame, že prinesú nový vietor a získame nové projekty v medzinárodnom priestore," dodal Ján Híveš, prorektor STU v Bratislave. S každým špičkovým vedcom k nám zároveň prichádza aj výskum, na ktorom už pracujú. "Skúmam ako rakovina krvi vzniká, čo sa v bunke deje, ako by sme mohli liečiť rakovinu," vysvetlila Katarína Lopušná. "Snažím sa vyvinúť nové liečivo, ktoré by mohlo pomôcť pri diabete a ochrániť obličku," uviedol Nakládal. "Umelá inteligencia je môj klasický tools set na to, aby sme hľadali nové liečivá na konkrétny genotyp tumoru," dodal Kováč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy