Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Aký bude prvý adventný víkend? Nevyhneme sa ani zrážkam
Zdielať na

Aký bude prvý adventný víkend? Nevyhneme sa ani zrážkam

BRATISLAVA / Katarína dooslavovala a pred nami je obdobie, na konci ktorého je stromček, radosť z darčekov a z toho, že sme sa stretli všetci tí, ktorí sa máme radi. Pred nami je advent. 

Po prebudení sa do soboty musíme počítať s oblačnou až zamračenou oblohou a najmä v západnej polovici Slovenska sa objavia aj zrážky, od asi 700 metrov, zrána aj nižšie, zmiešané alebo snehové. Naše počasie bude ovplyvňovať oklúzny front. Neviete, čo to je? Je to frontálne rozhranie, ktoré prináša nad danú oblasť veľa oblakov, veľa zrážok a povedané veľmi zjednodušene, uzatvára životný cyklus tlakovej níže. Tiež môže byť teplý alebo studený. Ak sa na to pozrieme z pohľadu soboty, oklúzny front sa bude nad nami rozpadať. Znamená to, že okrem oblačnej až zamračenej oblohy budeme mať aj lokality so zmenšenou oblačnosťou.

Zrána pozor na hmly a zrážky, ktoré môžu síce ojedinele, ale predsalen namŕzať. Počas dňa sa hranica sneženia bude dvíhať do asi 700 metrov. Denná teplota bude od 1 do 7 stupňov, ale na západe a juhu stredného Slovenska bude teplejšie, od 7 do 11°C. Pretože v nedeľu budeme pri zemi vo vysokom tlaku vzduchu, znamená to, že ráno bude okolo 0°C, ojedinele sa objavia zrážky, od asi 700 metrov snehové. Oblakov bude opäť veľa, zrána pozor na hmly. Cez deň sa pripravme na 1°C na severe, tie najteplejšie lokality do 8°C. Čakáte na sneženie? Nuž, koniec novembra zatiaľ nič také nesľubuje. Ale poznáte to: modely ukazujú jednu vec a stačí málo niekde mimo Európy a počasie sa začne meniť. Ak niečo také bude vo výhľade, ozveme sa. Pekný začiatok adventu, priatelia!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy