Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Problém má mnoho nemocníc, tej v Starej Ľubovni ale hrozí úplný zánik
Zdielať na

Problém má mnoho nemocníc, tej v Starej Ľubovni ale hrozí úplný zánik

STARÁ ĽUBOVŇA / Nemocnici v Starej Ľubovni hrozí až úplný zánik. Riaditeľ tu eviduje päťdesiatku výpovedí lekárov, čo je pri celkovom počte 96 doktorov, percentuálne najviac na Slovensku. On sám je pripravený v bielom plášti pomáhať do poslednej chvíle.

"Ľubovnianska nemocnica bude musieť zhasnúť od 1. decembra všetky svetlá v celej nemocnici," povedal riaditeľ Ľubovnianskej nemocnice Peter Bizovský. Svietiť sa bude zrejme iba v jednej budove, no nevie sa, na ako dlho. Urgentný príjem bude pre Ľubovniansku nemocnicu kľúčový, pretože pri tom najhoršom scenári zatvoria od 1. decembra všetky dôležité oddelenia. Chirurgia, gynekológia, interné, detské i neurológia. To všetko nebude fungovať, ak sa odborári s vládou nedohodnú. Primár urgentu štábu TV JOJ vysvetlil, že ich snahou bude poskytovať aspoň akútnu starostlivosť na tomto príjme.

Na otázku, či vydrží tento nápor a koľko dní sa to dá vydržať, primár urgentného príjmu Ľubovnianskej nemocnice Jozef Popelka odpovedal: "Týždeň? Menej? Dva týždne, neviem." V tejto nemocnici si zatiaľ nikto nepripúšťa možnosť, že o pár dní tu už nebude ležať ani jeden pacient. Lekári s napätím čakajú na každú pozitívnu informáciu. "Samozrejme, vnímame zmeny, ktoré sa dejú, ale veríme, že dravý rozum zvíťazí a budeme sa o pacientov starať v normálnom režime aj od 1. decembra," uviedol primár interného oddelenia Ľubovnianskej nemocnice Michal Pješčák. Lekárka detského oddelenia si chaos, ktorý by mohol 1. decembra nastať, nevie a ani nechce predstaviť. "To bude len o doprepúšťaní tých ľudí, ktorí tu ešte ostanú," vyjadrila sa zástupkyňa primára detského oddelenia Ľubovnianskej nemocnice Jana Eliášová. Je presvedčená o tom, že sa veci musia zmeniť

"Je na nás toho veľa a máme veľa nadčasov. Nestíhame si užiť svoje rodiny, ani si vyriešiť svoje osobné veci," doplnila Eliášová. V Starej Ľubovni tak reálne hrozí, že budú musieť čoskoro prevážať svojich pacientov do okolitých nemocníc. Riaditeľ naznačil, že lekári podali nielen výpovede, ale tí, ktorí ostanú, postupne odmietajú slúžiť. Už rozposiela listy ambulantným gynekológom, aby si rodičky vyberali na príchod svojho dieťatka iné nemocnice. "Oblečiem si biely plášť, biele nohavice a bielu košeľu a pôjdem na gynekologicko-pôrodnícke oddelenie pomôcť mladým lekárom, aby sme tie rodičky, ktoré ostali, postupne vedeli prepustiť domov," oznámil Peter Bizovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy