Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Katarína na ľade, Vianoce na blate. Ako to bude tento rok?
Zdielať na

Katarína na ľade, Vianoce na blate. Ako to bude tento rok?

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Katarína, ktorá oslavuje svoje meniny 25. novembra, je pre meteorológov dôležitá dáma. Ponúka nám množstvo pranostík, ktoré odkazujú na počasie v blízkej či vzdialenejšej budúcnosti.

Veď, kto by nepoznal tú najznámejšiu pranostiku: Katarína na ľade -  Vianoce na blate. Kiež by to naozaj bolo také jednoduché!  Skôr, ako chladná Katarína na ľade, funguje Vianočné oteplenie, to je s pravdepodobnosťou cca 70 % v období posledných asi 35 rokov.

Vianočné oteplenie, to je s pravdepodobnosťou cca 70 % v období posledných asi 35 rokov.  Katarína ale dokáže byť mrazivá. Ak sa pozrieme do histórie, skutočne sibírske katarínske ráno bolo v roku 1975, vtedy v Oravskej Lesnej namerali pozorovatelia jemne menej ako -25 stupňov Celzia. Áno, to je aj dosť nízko pod nulu, ale aj dosť ďaleko do histórie.

Bližšia minulosť nám však tiež ponúka aj mínusové teploty, napríklad rok 2015. Vtedy bolo tiež poriadne studené ráno v Oravskej Lesnej, takmer -14 stupňov Celzia, no je potrebné spomenúť, že poklesu teploty pomohol aj výskyt snehovej pokrývky - v Oravskej Lesnej bolo v roku 2015 8 cm snehu. Inak, pohľad do histórie nám ukazuje, že Vianoce 2015 boli v Oravskej Lesnej teplé, maximálna teplota bola 25. decembra takmer 10 stupňov Celzia. Tu by sme mohli povedať, že pranostika naozaj fungovala.

Máme ale aj iné, menej známe pranostiky, ktoré sa viažu ku Katarínam. Niektoré sú viac, iné menej pravdivé. Pranostika Na sv. Katarínu, schováme sa pod perinu, je pravdivá na 100%, O pranostike Sneh na sv. Katarínu veští vysoké obilie si urobíme názor až o rok, pri žatve.

A ešte jednu pranostiku spomeniem: Aké je počasie na sv. Katarínu, také bude budúci rok v januári. To, či bude táto pranostika pravdivá, sa dozvieme už o pár týždňov. Milé Katky, Kačenky, nech máte pekný nielen meninový deň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy