Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nemocnicu v Žiline museli napojiť na záložné agregáty. Od elektrickej energie bola odpojená
Zdielať na

Nemocnicu v Žiline museli napojiť na záložné agregáty. Od elektrickej energie bola odpojená

ŽILINA / Žilinskú fakultnú nemocnicu dnes zasiahla rozsiahla odstávka elektriny, no takáto výnimočná situácia neohrozila žiadneho pacienta. Bola to totiž naplánovaná odstávka a pracovníci zdravotníckeho zariadenia sa na ňu mohli dopredu prichystať.

Elektrikári menili elektrické vedenie, ktoré malo už 100 rokov. "Ráno sme nastúpili s kolegom do práce, vypli prúd, bola tma chvíľočku, potom naskočili agregáty a zatiaľ ideme, ako normálne. Akurát bol trošku problém s počítačmi, ale už naskočili," uviedol lekár úrazovej chirurgie Jaroslav Hanulák. Tento krátky moment zdravotníkom pripomenul to, čo už vedeli, že cez ich sobotnú službu bude nemocnica fungovať v netradičnej prevádzke. "Najnáročnejšie to bolo hneď ráno, keď sa prepínala elektrická energia na záložné agregáty. Museli sme dávať pozor aj na také v úvodzovkách maličkosti, ako výťahy aby tam nikto nezostal zaseknutý," informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Lenka Záteková.

Odstávku elektriny spôsobilo napojenie nemocnice na nové podzemné elektrické vedenie vysokého napätia. Ide o mimoriadne dôležitú rekonštrukciu vedenia, ktoré má za sebou niekoľko desaťročnú prevádzku. To znamená, že je to vedenie ešte z prvotnej elektrifikácie mesta a samozrejme tomu zodpovedá jeho stav. "To bol veľmi náročný proces, všetko naplánovať, zabezpečiť náhradné agregáty, aby mohli byť zabezpečené všetky prístroje," pridala hovorkyňa. Samozrejme, že nemocnica sa pripravila na túto zvláštnu situáciu tak, že každého jedného pacienta, ktorý sem prišiel, zdravotníci mohli riadne vyšetriť.

Pre veľký odber elektriny predsa len museli niektoré prístroje odstaviť. "Ide len jeden Röntgen a sono, CT nejde, angiografia tiež," vyjadril sa rádiologický technik Milan Komoráš. "Preto to robíme cez víkend, kedy je menší počet pacientov, ktorý vyžadujú tieto vyšetrenia a sú odkláňaní do iných nemocníc," dodala hovorkyňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy