Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Výbuch v Poľsku dočasne odstavil ropovod Družba
Zdielať na

Výbuch v Poľsku dočasne odstavil ropovod Družba

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovensko a Maďarsko zažili malú ropnú krízu. Ruské bomby poškodili systém ropovodu Družba a v utorok, 15. novembra, k nám večer prestalo čierne zlato prúdiť. Bratislava aj Budapešť boli v neustálom kontakte s ukrajinskými kolegami a riešili, čo sa vlastne stalo a kedy sa dodávky obnovia.

Výbuch v Poľsku dočasne odstavil aj ropovod Družba a na Slovensko ropa netiekla. Rovnako na tom bolo aj Maďarsko. Zastavenie potvrdil aj prepravca Transpetrol a rafinéria Slovnaft. "Rafinéria spolu s ukrajinskými partnermi skúma podmienky opätovného spustenia ropovodu Družba," informovala v priebehu dňa Tatiana Novotná z oddelenia komunikácie Slovnaftu.

Ešte v utorok, 15. novembra, zvolal vo večerných hodinách maďarský premiér Viktor Orbán zasadnutie Bezpečnostnej rady. Minister zahraničných vecí Péter Szijjártó neskôr potvrdil, že nejde o poškodenie potrubia, ale trafo stanice. "Oprava tejto časti je oveľa jednoduchšia, ako keby došlo k poškodeniu samotného ropovodu," konštatoval Szijjártó.

V energeticky náročných časoch situáciu od rána upokojovala aj naša vláda, či samotná rafinéria. "Nie sme nijako ohrození. Zásoby máme, samozrejme, dostatočné," informoval premiér Eduard Heger. "Zásobovanie našich čerpacích staníc, ako aj veľkoobchodných zákazníkov je bez obmedzení," doplnila Novotná.

Dodávky ropy cez ropovod Družba sa nakoniec podarilo obnoviť v stredu, 16. novembra. Ropná kríza tak mala šťastný koniec najmä preto, že nebol poškodený samotný ropovod, ktorý zásobuje niekoľko krajín východnej a strednej Európe vrátane Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy