Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Muž, ktorý prenasledoval známe osobnosti sa postavil pred sudcu
Zdielať na

Muž, ktorý prenasledoval známe osobnosti sa postavil pred sudcu

BRATISLAVA / Mladík, ktorý v Bratislave prenasledoval známe osobnosti, sa 16. novembra postavil pred sudcu. Rozhodne o jeho väzobnom stíhaní.

Mladík si v Bratislave vyhliadol desiatky známych ľudí, ktorých niekoľko dní neustále prenasledoval. Čakal na nich pred divadlami, kaviarňami alebo ich nasledoval počas prechádzok. Na otázky, čo by chcel či na prosby, aby s tým prestal, zväčša nereagoval. 

Obvineného Martina priviezli do Justičného paláca policajti. Prokurátor podal návrh na jeho väzbu a to z útekových a preventívnych dôvodov. "Po vykonaní potrebných procesných úkonov bolo vyšetrovateľom bratislavskej krajskej kriminálky vznesené obvinenie z trestného činu nebezpečného prenasledovania 29-ročnému Martinovi B. z okresu Považská Bystrica," informoval Michal Szeiff, hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Podľa informácií TV JOJ je obvinený bývalým psychiatrickým pacientom. "Zjavne to bude človek s nejakou psychiatrickou diagnózou poruchou osobnosti. Toto je skôr taký stratený muž, ktorý asi nevníma, čo je iným nepríjemné," zhodnotila psychologička Barbora Kuchárová. 

Trestné stíhanie ale môžu narušiť pochybnosti o zdravotnom stave obvineného. "Nestačí podozrenie, musia byť jasné lekárske správy alebo sa priberá znalec na posúdenie duševného stavu danej osoby, čiže musia byť relevantné lekárske posudky na to, aby sa ďalej mohlo konať," ozrejmila rektorka Akadémie Policajného zboru a expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

​Podľa nej bude muž naďalej trestne stíhaný. Rozhodovať sa bude aj o tom, či bude obvinený Martin za mrežami vo väzenskej nemocnici. "Tiež môže nastať skutočnosť, že lekárske znalecké posudky budú v tom ponímaní, že osoba v čase spáchania skutku nevedela rozpoznať dôsledky svojho správania, môže byť konštatovaná nepríčetnosť a vtedy musí byť trestné stíhanie zastavené," informovala Kurilovská.

V prípade, že obvineného Martina uznajú vinným a rozsudok bude právoplatný, hrozí mu až ročný pobyt za mrežami. Súd namiesto väzenia môže tiež nariadiť ochranné liečenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy