Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Odhadnúť rizikových klientov, ktorí nedokážu splácať úvery, pomôžu bankám moderné technológie
Zdielať na

Odhadnúť rizikových klientov, ktorí nedokážu splácať úvery, pomôžu bankám moderné technológie

BRATISLAVA / Moderné technológie môžu pomôcť bankám lepšie odhadnúť napríklad aj to, či klient zlyhá pri splácaní úveru. Aj to by mohol byť jeden z očakávaných výsledkov spolupráce medzi Národnou bankou Slovenska a Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave. Študenti vďaka nej získali moderné pracovisko, na ktorom môžu vyvíjať inovatívne postupy a riešenia pre celý bankový sektor. Využívajú pritom aj umelú inteligenciu.

Dobrým príkladom, ako sa dá spojiť vzdelanie s praxou, je spolupráca Slovenskej technickej univerzity s Národnou bankou. Takto to okomentoval guvernér NBS Peter Kažimír. 

Spoluprácu za takmer 700-tisíc eur započali pred dvoma rokmi. Podľa slov Petra Kažimíra sa investícia vyplatila. "Sú to jedny z najlepšie minutých peňazí, ktoré poznáme z hľadiska našich rozpočtov. Je to užitočné pevne verím, že pre univerzitu, pre študentov ale v konečnom dôsledku aj pre nás," uviedol Kažimír.

Vďaka nej tak študenti získali moderné pracovisko, na ktorom môžu vyvíjať inovatívne postupy a riešenia pre celý bankový sektor. 

Pri začínaní spolupráce sme prepojili expertov z banky, aby sme zistili, aké sú ich potreby. A k tým potrebám sa priradili jednotliví pedagógovia, vedci a výskumníci, ktorí majú svojich študentov, " uviedol Peter Telek, prodekan pre rozvoj Slovenskej technickej univerzity. 

Okrem expertov Národnej banky Slovenska môžu študenti využívať aj umelú inteligenciu.

"Pomocou metód umelej inteligencie sledujeme, čo sa deje v online priestore a následne sa snažíme zanalyzovať, aby z toho Národná banka Slovenska vedia čerpať ďalšie informácie," uviedla Zuzana Rábeková, študentka doktorandského štúdia Fakulty elektrotechniky a informatiky.

Vďaka novým študijným miestnostiam a laboratóriám budú môcť študenti a doktorandi univerzity sledovať finančné nálady spotrebiteľov či kybernetickú bezpečnosť. Podľa slov Olivera Moravčíka, rektora Slovenskej technickej univerzity vznikli v rámci spolupráce laboratóriá, "v ktorých pracujú študenti, ktorí vyvíjajú postupy, ako je možné vlastne potom hotové produkty dať k dispozícií NBS." 

Ide o inovatívne postupy, ktoré umožnia včas predpovedať niektoré situácie a vhodne na ne reagovať.

"Druhá vec, ktorú by som chcel zdôrazniť je vývoj bezpečných softvérov. Bude zabezpečené, že v ňom nebudú takzvané diery, aby mohli byť hecknuté,"  uviedol Oliver Moravčík, rektor Slovenskej technickej univerzity. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy