Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Snaha o zníženie DPH pre lyžiarske strediská sa nepozdáva všetkým. Niektorí žiadajú aj pomoc gastru
Zdielať na

Snaha o zníženie DPH pre lyžiarske strediská sa nepozdáva všetkým. Niektorí žiadajú aj pomoc gastru

BRATISLAVA / Pozmeňovací návrh poslanca Miloša Svrčeka z dielne Sme rodina zdvihol zo stoličky nielen ľudí, ale rozvadil aj koalíciu. Snaha o zníženie DPH pre lyžiarske strediská a umelé kúpaliská sa totiž nie všetkým pozdáva. Strana Za ľudí to razantne odmieta s tým, že ide o nesystémový krok. Iní zasa žiadajú zároveň pomoc aj gastru. Peter Pčolinský v relácii Na hrane avizoval, že sa pokúsi nájsť riešenie aj pre gastro. A ľudia z gastra tvrdia, že je to už neudržateľné.

Okrem kritiky opozície pri tomto návrhu stále nie je jednota ani v koalícii. A to aj napriek tomu, že Sme rodina tvrdí, že to majú odobrené aj ministrom financií. Niektorí koaliční partneri dokonca tvrdia, že o tom ani nevedeli. Toto ale Peter Pčolinský striktne odmieta. Veronika Remišová sa 9. novembra vyjadrila, že na koaličnej rade sa na tomto pozmeňujúcom návrhu nedohodli. Za stranu Za ľudí zaň hlasovať nebudú. "Pani Remišová vyslovene klame, keď hovorí, že o tom debata na koaličnej rade nebola. Stojí to 7 miliónov eur, 1 100 subjektov, ktorých sa to týka. To nie sú len lyžiarske vleky Borisa Kollára," povedal podpredseda národnej rady Peter Pčolinský. 

V súbehu s návrhom o znížení DPH športoviskám sa pritom okamžite z koalície ozvali hlasy, že treba pomôcť aj cestovnému ruchu a gastru. A to znížením DPH z 20 na 10 %. Peter Pčolinský ale tvrdí, že strana Sme rodina toto presadila aj do programového vyhlásenia vlády. "Dva a pol roka sa snažíme presvedčiť koaličných partnerov, aby tento návrh prešiel. Vzhľadom na to, že ide o výdavok rozpočtu vo výške viac ako 110 miliónov eur, doteraz sme tento súhlas nemali," dodal Peter Pčolinský. 

"Keď vieme minúť 800 miliónov na testovanie, tak 110 miliónov malo byť psou povinnosťou," vyjadril sa poslanec Richard Raši a Peter Pčolinský toto tvrdenie podporil. Pritom asociácia hotelov a reštaurácií to vidí takto. "Určite áno, nižšia sadzba DPH je pomocou práve pre podnikateľov. No my čelíme viacerým problémom. Okrem vysokých nákladov, ktoré nevieme preniesť do ceny služieb zákazníkom, tak stále máme nedostatok ľudí a bohužiaľ nevieme tých ľudí ani riadne zaplatiť," povedal prezident asociácie hotelov a reštaurácií Marek Harnuľák. 

Na krvácanie v gastre doplatil aj prezident aliancie slovenskej gastronómie. Svoju prevádzku musel už v lete zatvoriť. 25 ľudí prišlo o prácu. Podľa neho by pomohol aj generálny pardon na odložené odvody. "Všetci z gastra bojujú. Mnohým to môže zachrániť život, pretože aj v týchto ťažkých časoch posielajú do štátnej kasy peniaze, ktoré môžu použiť na revitalizáciu svojho biznisu. A na to, aby ho udržali pri živote," priznal prezident Aliancie slovenskej gastronómie Viliam Pavlovský. Ľudia z gastro sú pritom otvorení viacerým alternatívam zníženej sadzby DPH. "Napríklad, že by to mohlo byť na jedlá, nealko nápoje, kávu prípadne pivo. Ale napríklad na alkoholické nápoje by sa táto nižšia sadzba DPH nevzťahovala. Na konci dňa by ten výpadok nebol 110 miliónov eur, ale bol by výrazne nižší," dodáva Marek Harbuľák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy