Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Automatický vstup, presuny a stratégie. Sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri čakajú zásadné zmeny
Zdielať na

Automatický vstup, presuny a stratégie. Sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri čakajú zásadné zmeny

BRATISLAVA / Automatický vstup do systému, presun do indexových fondov a predvolená investičná stratégia. Sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri čakajú v najbližšom období veľké zmeny. Na rokovaní ich v rámci novely starobného dôchodkového sporenia, aj s podporou Kotlebovcov, schválil parlament.

Efektívnosť druhého piliera a nasporená suma u nových sporiteľov by sa mala výrazne zvýšiť. Predpokladom je ich automatický vstup do systému, z ktorého však budú môcť do dvoch rokov vystúpiť. "Človek od 900 eur hrubého mesačného si myslím, že je pre neho výhodné, aby do druhého piliera išiel," vyjadril sa minister práce, sociálnych vecí a rodiny, Milan Krajniak. 

"Pokiaľ sa zhodneme, že na Slovensku je problém demografia, potom II. pilier je potrebný pre čo najširší okruh sporiteľov," reagoval Miroslav Kotov, predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností. 

Novela prešla tŕnistou cestou a narazila aj na viacero prekážok. Ohrozené bolo najmä právo slobodne nakladať s nasporenými prostriedkami. Na základe pozmeňujúceho návrhu Petra Kremského z OĽANO však oň sporitelia neprídu, aj keď nie zadarmo. Názorový rozkol spôsobil najmä návrh zdaniť dôchodky z druhého piliera, ktorý si našiel odporcov ako medzi politikmi, tak i analytikmi. Týkať by sa mal iba jednorazového výberu. "Pravidelné mesačné platby, či už v rámci programového výberu alebo počas doživotného dôchodku zo životnej poisťovne, tých by sa zdaňovanie nemalo týkať v žiadnom prípade," vysvetlil Miroslav Kotov. "Keby Finančná správa a Ministerstvo financií veľmi chceli, tak môžu zdaniť nielen jednorazový výber, ale aj starobný dôchodok ako taký," konštatoval poslanec Národnej rady SR, Peter Cmorej. "Obmedzenie možnosti nakladať s úsporami obmedzí postavenie II. piliera a uľahčí cestu všetkým politikom, ktorí by ho najradšej zrušili a tie peniaze využívali vo verejnom systéme," uviedol analytik INESS, Radovan Ďurana.

Opozícia na čele s Robertom Ficom považuje za jedinú záruku pre budúcich dôchodcov sociálny štát. Podľa bývalého ministra sociálnych vecí totiž vláda dáva sporiteľom šancu prejesť si dôchodok už na jeho začiatku. "Tá situácia sa môže natoľko zmeniť, že o 10 rokov bude musieť toho dôchodcu sanovať štát," vyjadril sa poslanec NR SR, Ján Richter. Novelu zákona, napriek názorovým rozdielom, schválili v poslednej chvíli. Viacero zmien by malo začať platiť už od januára. Riziko však je, že správcovské spoločnosti ich pre krátkosť času nestihnú zrealizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy