Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Každý rok ubudne pol percenta rozlohy stromov na Slovensku. Na tejto škole sa rozhodli pomôcť
Zdielať na

Každý rok ubudne pol percenta rozlohy stromov na Slovensku. Na tejto škole sa rozhodli pomôcť

SNINA / Podľa dobrovoľníkov z enviro oblasti máme na Slovensku asi 600 miliónov stromov. Lenže každý rok ubudne pol percenta ich rozlohy. Výsadba nových stromov pritom už nie je taká jednoduchá, ako v minulosti. No každá snaha sa cení.

Pol metra hlboká jama, granulovaný ovčí trus a množstvo vody – základ pre správne sadenie stromov žiaci Cirkevnej spojenej školy ovládajú. Jeden strom dokáže vyprodukovať kyslík pre štyroch ľudí, v Snine vysadili si celý ovocný sad.

"Tieto stromy sadia terajší piataci a keď budú ôsmaci, deviataci. A v budúcnosti sa pochvália vnúčatám, že toto je strom, ktorý som zasadil," povedal Ján Chochrun, učiteľ Cirkevnej spojenej školy v Snine. "Je vidieť, že tieto deti vedia, že jablko sa nerodí v supermarkete na pulte, ale zo stromu," konštatoval Milan Hronec z nadácie Ekopolis Banská Bystrica. Nejde len o samotné sadenie stromov ale aj o návrat starých odrôd. "Najstaršia je tu strýmka, odroda jablone, ktorá je registrovaná od 16. storočia," vysvetlil učiteľ Chochrun. Ale aj hrušky staré vyše 400 rokov vyšľachtené vo Francúzsku. Mnohé z odrôd na Slovensku zanikli alebo vôbec neboli zadokumentované. Žiakov zaujali aj pradávne bobule – takzvané drienky. "Nie, neviem, čo je to drienka, ale predstavujem si to, že je to malé bobuľnaté ovocie," povedal žiak Tomáš. 

Pre klimatické podmienky, ktoré sa dramaticky zhoršujú, je dnes povýsadbová starostlivosť o stromy oveľa dôležitejšia ako v minulosti. "Keď som ja v detstve sadil s otcom strom, tak sme ho zasadili a bolo. Oveľa viac námahy dnes vyžaduje, aby strom vôbec dorástol," vysvetlil Milan Hronec. "Keď tie stromčeky nie sú zasadené správne, tak sa neujmú a celé to vyjde nazmar," doplnila Patrícia Krausová z nadácie. V spolupráci s Nadáciou Ekopolis vznikajú ovocné sady na školách po celom Slovensku. V poslednom desaťročí stromov ubudlo najmä v mestách, ich návrat do kultúrnej krajiny je cieľom aj v zahraničí. "Inšpiráciou by mohlo byť pre nás Lotyšsko. Hoci je to rovinatá krajina, majú tam veľa mestskej zelene, veľa stromov aj na námestiach," uviedla ekologička Zuzana Burdová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy