Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Manuál k voľbám: Ako krúžkovať a ktorá schránka je tá správna?
Zdielať na

Manuál k voľbám: Ako krúžkovať a ktorá schránka je tá správna?

BRATISLAVA / V sobotu, 29.októbra, sa na Slovensku po prvýkrát uskutočnia spojené voľby, čo znamená, že si budeme naraz voliť starostov, primátorov, predsedov samosprávnych krajov a poslancov miestnych, mestských a krajských zastupiteľstiev. Volebné miestnosti budú otvorené od siedmej ráno do ôsmej večer. Ďalšie dôležité informácie nájdete v tomto článku.

Na to, aby voliči neboli zmätení a volebné lístky nepoplietli, budú farebne odlíšené. "Pre voľby do samosprávnych krajov budú lístky označené modrým okrajom a tento patrí do modrej obálky a do hlasovacej schránky modrej farby," vysvetlila riaditeľka odboru volieb ministerstva vnútra Eva Chmelová.

Lístky do komunálnych orgánov budú označené bielou farbou a patria do bielej obálky. Do bielej obálky patria aj biele lístky so sivým okrajom určené na voľbu mestského zastupiteľstva a primátora, ale tie budú k dispozícii iba v Bratislave a v Košiciach. 

Skôr ako ich dostanete, predložíte občiansky preukaz. Zaregistrujete sa napríklad v zozname voličov VÚC, dostanete modrú obálku s dvomi hlasovacími lístkami. Potom sa zaregistrujete v komunálnom zozname voličov a dostanete bielu obálku s dvomi alebo štyrmi lístkami. Pri hlasovaní starostov, primátorov a predsedov samosprávnych krajov krúžkujeme len jedného kandidáta. 

Chmelová pripomína, že ak označíte viac ľudí, lístok sa stane neplatným. To isté platí aj keď nezakrúžkujete nikoho. V prípade poslancov do zastupiteľstiev krúžkujeme počet kandidátov, aký je uvedený na hlasovacom lístku. Ak zakrúžkujeme viac, lístok bude neplatný. Taktiež neplatný bude lístok, na ktorom označíte kandidáta inak ako krúžkom, napríklad krížikom, fajkou, odrážkou, alebo preškrtnete nevhodného kandidáta. "Vtedy by ste požiadali o vydanie nového lístka a tento hodíte do koša," dodala Chmelová.

Taktiež neplatný lístok bude v prípade, že ho vložíme do nesprávnej obálky, alebo obálku do nesprávnej urny. Keby ste napriek tomu čomukoľvek nerozumeli, v každej volebnej miestnosti sa vám bude venovať jeden člen volebnej komisie. Voliči, ktorým zdravotný stav nedovoľuje dostaviť sa do volebnej miestnosti, môžu požiadať o doručenie prenosnej volebnej schránky. "Môžu kontaktovať mestský úrad alebo okrskovú komisiu a požiadať o prenosnú schránku," uzavrela predsedníčka volebného štábu v bratislavskom Ružinove Martina Fondrková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy