Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Čakajú nás unikátne voľby: Prvýkrát spojené, s elektronickou sumarizáciou a so zmenou času
Zdielať na

Čakajú nás unikátne voľby: Prvýkrát spojené, s elektronickou sumarizáciou a so zmenou času

BRATILAVA / Štatistický úrad sa už od júna pripravuje na voľby, ktoré nás čakajú v sobotu 29. októbra. Počas pondelka, 24. októbra, a utorka, 25. októbra, prebieha v poradí už tretia skúška sumarizácie volebných výsledkov. Hlasy voličov sa budú spracovávať vo viac než 6000 volebných okrskoch.

Prvou zmenou je, že prvýkrát pôjde o spojené voľby. "V jednom dátume si budeme vyberať zástupcov do komunálnych a do župných zastupiteľstiev," povedal Peter Peťko, predseda štatistického úradu. 

Druhou zmenou je, že prvýkrát budú sumarizované výlučne elektronicky. Okrem toho sa počas volebnej noci bude meniť čas z letného na zimný. Kvôli zmene času bude mať elektronický systém technickú prestávku od asi 2:55 starého času do 3:05 nového času a nebude počas nej prijímať žiadne zápisnice. 

Ako prvé sa budú počítať hlasy v krajských mestách. "Výsledky budeme zverejňovať priebežne približne v 30 minútových intervaloch. Prvé výsledky očakávame okolo 20:30," dodáva Peter Peťko. Okolo polnoci by mohlo byť spracovaných približne 80 %.

Vypracovali aj bezpečnostný projekt pre prípad technických problémov. "Jedno z riešení je, že máme pripravené výjazdové tímy, ktoré vedia prísť so záložným riešením internetu alebo počítaču," povedal Peter Peťko. Hoci sa konajú spojené voľby v jeden deň, počet ľudí zabezpečujúcich sumarizáciu bude o štvrtinu nižší a počet techniky o 10 % nižší oproti posledným komunálnym voľbám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy