Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Niekoľkohodinové vesmírne divadlo: Čiastočné zatmenie Slnka pozorovali ľudia na celom svete
Zdielať na

Niekoľkohodinové vesmírne divadlo: Čiastočné zatmenie Slnka pozorovali ľudia na celom svete

BRATISLAVA / Milovníci astronomických predstavení sa môžu tešiť na utorkové (25.10.) poludnie. Ak bude priať počasie, tak Slováci majú jedinečnú možnosť. Uvidia celý priebeh čiastočného zatmenia slnka. Vedci z observatória na Lomnickom štíte však špeciálne pozorovanie nechystajú. Prezradili prečo.

V observatóriu Astronomického ústavu SAV pozorujú slnko jedinečným ďalekohľadom dennodenne. Úkazu, ktorý nastal v utorok, 25.októbra, až tak veľa pozornosti venovať z vedeckého hľadiska nebudú

"Je to taký úkaz, ktorý radi pozorujú ľudové hvezdárne, amatéri, ale z vedeckého hľadiska až tak veľa informácii neprinesie," vysvetlil Aleš Kučera, pracovník Astronomického ústavu SAV.

"Začína to 11.16, konci 13.34 a najlepšie to bude 5 minút pred pol jednou," uviedol pracovník Astronomického ústavu SAV Ján Svoreň.

Nerozhoduje miesto, z ktorého budete úkaz pozorovať, hoci napríklad Lomnický štít ma veľkú výhodu. Pracovník Astronomickhéo ústavu SAV vysvetlil, že tam nie je veľa smogu. Najmenej bude preto čiastočné zatmenie viditeľné v Bratislave a najviac vo Svidníku. 

Najbližšie čiastočné zatmenie Slnka bude v roku 2025, a to úplné už mnohí neuvidíme. Podľa Kučeru bude totiž niekedy až v roku 2200.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy