Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Problémy hlásia aj majitelia gastro prevádzok. Ceny energií sú pre nich likvidačné
Zdielať na

Problémy hlásia aj majitelia gastro prevádzok. Ceny energií sú pre nich likvidačné

BRATISLAVA/TOPOĽČANY / Gastro prevádzky už doslova krvácajú. Masovo sa ozývajú majitelia s tým, že krachujú. Iní zasa doplatili na to, že neakceptovať desaťkrát drahšiu elektrinu sa nevypláca. To sa stalo aj reštaurácii v Bratislave. Aktuálne už prevádzka funguje vďaka energii od iného dočasného dodávateľa. Problém s SPP ale trvá a spôsobil im obrovské škody.

Majitelia gastro prevádzok dlhodobo upozorňujú, že ceny energií sú vysoké natoľko, že je to už pre nich likvidačné. A toto je realita aj v bratislavskom Ružinove. Dodávateľ energie ju totiž vypol. "Sme sa nevedeli nijak brániť, ani zabezpečiť. Dôsledky sú fakt fatálne. Kazia sa nám potraviny, ktoré sú tu za desaťtisíce," vysvetlil Vladimír Sirotka, majiteľ odpojenej nehnuteľnosti. "SPP s odberateľom komunikoval v dostatočnom predstihu pred odpojením. Uvedený odberateľ nepatrí do regulovaného segmentu," uviedlo SPP v stanovisku.

Pritom SPP im najskôr oznámilo stratu zmluvy. Tú okamžite majitelia dodali, až potom dodávateľ vyšiel s faktami, že pôvodnú cenu zvyšuje desaťnásobne. Teda z 35 eur za jednu MW hodinu na 350 eur. Zamietli im aj žiadosť o odklad, kým pomôže štát. "Nemáme žiadne dlhy. Za komoditu sme platili pri tej našej spotrebe zhruba 540 eur mesačne. Teraz by sme platili 5 400. Tak zhruba päťtisíc nárast. Tá cena je likvidačná," dodal Sirotka. "SPP nemôže dodávať elektrinu a plyn pod náklady, keďže by to spoločnosti spôsobovalo stratu. Pre porovnanie bola pre neregulovaných odberateľov cenníková cena elektriny v roku 2020 vo výške 64,90 eur/MWh a v súčasnosti je vo výške 519,70 eur/MWh," uviedlo SPP.

Aktuálne náklady reštaurácie sú extrémne vysoké

"Celá prevádzka sa vykuruje plynom. Tam to išlo skoro na dvojnásobok, až do tritisíc eur tie mesačné zálohy. Elektrina išla až na sedem a pol tisíc. Voda okolo päťsto eur. Dostávame sa až na jedenásťtisíc mesačne," opísal Sirotka. Situácia je pritom vážna naprieč celým Slovenskom. Smutnej realite čelí aj kaviareň v Topoľčanoch. Problém majú v tomto okrese aj ďalšie prevádzky. "Takto radikálne navýšenie o 302 % nebudeme schopní po finančnej stránke zvládať a to ešte len začína zima. Keď príde k podobnému navýšeniu aj za ceny plynu, tak to bude situácia, kde každý menší podnik skrachuje. Absolútne nevieme, čo máme robiť," vyjadril sa Michal Darmo, majiteľ kaviarne v Topoľčanoch.

V pizzerii, ktorá ja v dedine Tesárske Mlyňany si nevedia predstaviť, čo bude, ak sa zdvihnú ceny energií. Dokonca uvažujú aj nad ráznym riešením. "Pre gastro sektor to bude likvidačné, aj my budeme musieť zatvoriť," vysvetlila Lucia Macák z pizzerie Granarollo. Ak by táto malá reštaurácia pristúpila k zvýšeniu cien za jedlo či nápoje, myslia si, že ich prevádzka, tak ako aj ostatné na Slovensku, bude bez zákazníkov. Dúfajú, že si to vláda uvedomí a pomôže. "Ak zdvihneme ceny, tak zákazníkov odradíme. Dnes sa všetko zvyšuje, potraviny, plyn i elektrina," dodala Macák.

O pomoc požiadali aj premiéra

Vedenie bratislavskej reštaurácie požiadalo o pomoc aj premiéra Eduarda Hegera. "Ktorý nám odpovedal, že v podstate takéto jednanie nie je prístupné," uviedol Sirotka. Podľa rezortu hospodárstva je pomoc firmám na medzirezortnej úrovni. "Ministerstvo hospodárstva pripravuje aj novelu zákona o dotáciách. Cieľom návrhu zákona sú legislatívne úpravy, ktoré sú potrebné nato, aby ministerstvo mohlo poskytnúť pomoc podnikom zasiahnutým krízou," vyjadrilo sa MH SR v stanovisku. A novinku má aj predseda parlamentu. "Chcel by som dohodnúť na koaličnej rade, že by sme na dva roky dali tomu gastru a cestovnému ruchu na 10% DPH, aby sa vedeli nadýchnuť," uviedol Boris Kollár (SME RODINA). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy