Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na internete koluje video výbuchu Kerčského mosta
Zdielať na

Na internete koluje video výbuchu Kerčského mosta

KYJEV / Podľa ukrajinských médií na Kerčskom moste, ktorý spája Rusko s okupovaným polostrovom Krym, došlo v sobotu, 8. októbra okolo šiestej hodiny ráno miestneho času k výbuchu. Most je v plameňoch.

Na Kerčskom moste v sobotu, 8. októbra skoro ráno horela cisterna. Ukrajinské médiá informujú o mohutnom výbuchu. Objavili sa aj zábery údajne zachytávajúce zrútenie časti vedľajšieho cestného mosta. Premávku na dôležitej dopravnej spojnici zastavili. Zábery mosta zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú horiaci vlak, z ktorého stúpa čierny dym. Svedkovia hovorili o explózii okolo 6. hodiny ráno, ktorú bolo počuť do vzdialenosti niekoľkých kilometrov. Krymské železnice oznámili, že na konci vlaku, ktorý prechádzal cez most, sa vznietil cisternový vozeň.

Ruské úrady oznámili, že výbuch na Kerčskom moste spájajúcom Rusko s anektovaným Krymom a zrútenie časti tohto mosta spôsobila bomba v nákladnom vozidle. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie uviedol, že podľa predbežných zistení zomreli pravdepodobne traja ľudia v aute nachádzajúcom sa pri nákladnom vozidle, v ktorom explodovala nálož. Z vody vytiahli telá dvoch obetí, muža a ženy, ktorých totožnosť zisťujú. "Ukrajina sa k tomu nepriznáva. Je to štandardná taktika, udržuje tak protivníka v neistote," uviedol generál Pavel Macko. Viac sa môžete dozvedieť v celom rozhovore s ním:

Rusko pripojilo Krym k svojmu územiu v roku 2014, no Ukrajina a väčšina krajín sveta túto anexiu neuznáva. Most vedúci z Ruska cez Kerčský prieliv na Krym bol slávnostne otvorený prezidentom Putinom v roku 2018 a pre Rusko je dôležitý pri zásobovaní jeho síl na polostrove. "Železničná doprava na poškodenom Kerčskom moste sa obnoví o 20.00 h miestneho času," vyhlásilo ministerstvo dopravy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy