Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Malá prestávka v babom lete
Zdielať na

Malá prestávka v babom lete

BRATISLAVA / Minulé dni nás navnadili na slnko, teplo, aj keď rána boli chladnejšie. Tento víkend prinesie jemnú zmenu.

Sobota mala ešte zrána na Horehroní miesta s hmlou, ale inde sa už ukázalo na oblohe slnko v plnej svojej paráde a teplota stúpa. V priebehu soboty sa ale na oblohe objaví viac oblakov, lebo od západu nás začne postupne ovplyvňovať studený front, ktorý ale zrážky neprinesie. Sobotné maximum bude od 17 do 23°C. V noci bude oblakov viac, na severe a východe sa objavia aj prehánky. Noc bude teplejšia, od 12 až 6°C.

Nedeľa prinesie viac oblakov na Slovensko a objavia sa aj prehánky. Najviac ich bude na severe a východe. Počas dňa ale budú zrážky ustávať a aj sa zmenší oblačnosť. Popoludní už opäť bude polojasno, len na severe a východe oblačno. Denná teplota sa ustáli na 15 až 20°C, na severe a miestami aj na východe okolo 13°C. Vietor od severu do 30 km/h.

Uplynulé dni sme na Slovensku mali typické babie leto - chladné rána a príjemne teplé dni, bez zrážok. Takéto obdobie sa u nás vyskytuje po jesennej rovnodennosti až do druhej polovici októbra a viaže sa na oblasť vysokého tlaku vzduchu, ktorá je riadiacim tlakovým útvarom pre naše počasie. Niekedy trvá celé týždne, ako v roku 1959, keď trvalo 7 týždňov, ale niekedy je naozaj veľmi krátke. Za nedeľným studeným frontom sa k nám opäť rozšíri vysoký tlak, opäť budú chladné rána, s možnosťou prízemných mrazov aj v nížinách, zrána nám bude kaziť výhľad do diaľky ranná hmla, ale popoludnie bude slnečné a stále príjemne teplé. Od pondelka sa denná teplota bude udržiavať od 15 do 20°C.

Najčítanejšie správy