Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odchod anestéziológov by dokázal položiť celý systém, tvrdí analytik Martin Smatana
Zdielať na

Odchod anestéziológov by dokázal položiť celý systém, tvrdí analytik Martin Smatana

BRATISLAVA / Podľa Lekárskeho odborového združenia pracuje v nemocniciach asi 10-tisíc lekárov, vo veľkých 19-tich štátnych nemocniciach ich je približne 5-tisíc. Výpovedná lehota im uplynie 1. decembra, viac ako 2 100 ich chce odísť. V roku 2011 sa potvrdila len polovica avizovaných výpovedí, ak by sa podobný scenár zopakoval, znamenalo by to pre slovenské zdravotníctvo kolaps. Viac k tejto téme porozprával zdravotný analytik, Martin Smatana, v Ranných novinách TV JOJ.

Keby len anestéziológovia trvali na výpovediach, vždy by dokázali položiť celý systém. "Kolaps bude závisieť od štruktúry podaných výpovedí, ktoré ešte teraz nemáme k dispozícii a zatiaľ neviem posúdiť hroziace konsekvencie. Existujú tri okruhy povolaní, ktorých prítomnosť v nemocniciach je kľúčová, keďže od nich závisí ďalší proces liečby. Sú to anestéziológovia, zdravotníci, ktorí diagnostikujú kvintet prvej hodiny a atestovaní lekári, teda garanti oddelení," povedal Martin Smatana, zdravotný analytik.

Najmä anestéziológovia podľa Smatanu predstavujú najviac nedostatkovú skupinu v oblasti lekárstva. V roku 2019 ich podľa štatistického zisťovania chýbalo približne 110. V roku 2011 sa v stave núdze povolávali vojenskí lekári z Českej republiky. Martin Smatana verí, že k podobnej situácii nedôjde, no ak vypadnú kľúčoví lekári, povolanie lekárov z okolitých krajín, teda z Poľska, Česka a Maďarska je jedným z možných riešení.

​Možný kolaps by sa dal prirovnať ku krízovému stavu z obdobia pandémie. Urgentná starostlivosť počas pandémie príliš ohrozená nebola, teraz môže byť problémová aj táto časť zdravotných služieb. Kvôli nedostatku predbežných informácií Ministerstvo zdravotníctva nemôže vyvodiť presnejšie závery a ani výraznejšie rokovať o podmienkach lekárov. Sila negociácie zo strany zdravotníkov rokmi narastala, teraz práve oni diktujú, kam bude zdravotnícka politika a celý sektor smerovať.

​K lekárom v nemocniciach by sa mohli pridať aj lekári z ambulancií. V prípade prebudovania systému zdravotníctva by sa malo podľa analytika začať práve v ambulanciách, keďže vďaka nim sa špecialisti venujú len prípadom zo svojho oboru. Slovensko má dnes štvrtý najväčší počet odvrátiteľných hospitalizácií kvôli tomu, že ambulantný systém nestíha. Ministerstvo zdravotníctva podľa neho myslí aj na ambulantných lekárov a navýšenie platov by malo ovplyvniť aj ich.

​Okolité krajiny riešili počas pandémie prípadný kolaps v zdravotníctve prudkým navýšením platov, Slovensko bolo v tomto ohľade výnimkou. Okolité krajiny preto v súčasnej dobe nemajú problém s nedostatkom personálu a so štrajkami zo strany lekárov sa stretávame len my. "Toto je jasný signál pre výrazné finančné podporenie sektoru," uviedol Smatana

Súvisiace články

Najčítanejšie správy