Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Analytik Martin Smatana: Hrozí kolaps zdravotníctva, lekárom chýba dôvera voči ministerstvu
Zdielať na

Analytik Martin Smatana: Hrozí kolaps zdravotníctva, lekárom chýba dôvera voči ministerstvu

BRATISLAVA / Slovenské nemocnice zažívajú krízu, aká tu nebola od roku 2011. Výpoveď podalo viac ako 2 100 lekárov, výpovedná lehota im uplynie začiatkom decembra. Pridávajú sa aj zdravotné sestry, ultimátom hrozia aj zamestnanci štátnej záchranky. Viac k možnému kolapsu zdravotníctva povedal v rozhovore zdravotný analytik, Martin Smatana, expert z Asociácie práv pacienta.

Ministerstvo zdravotníctva a Ministerstvo financií prišli s návrhmi na zvýšenie platov zdravotníkov, u zdravotných sestier od nového roka ide o navýšenie o približne 30% u lekárov okolo 16%. Budeme tak konkurencieschopní napríklad s Českou republikou? 

Záleží od uhla pohľadu, ak porovnávame postavenie zdravotníkov a iných zamestnancov v sektore v Českej republike a na Slovensku, mzdy budú relatívne porovnateľné. Ak to prepočítame na reálne výplaty, Česká republika na tom bude stále lepšie, približne 300 až 350 eur so všetkými príplatkami u sestry v nemocnici, do 300 eur pre doktorov.

Ak teda dôjde k zvýšeniu platov, nehrozí, že bohatšie krajiny, v tomto prípade aj Česká republika, taktiež zvýšia platy a budeme tam, kde predtým?  

Aj to je riziko, k niečomu podobnému došlo v roku 2019, keď prebehlo také mini kolo navyšovania koeficientov a všetkých profesií okrem lekárov. Česká republika na to tiež reagovala. Ak sa pozrieme na plány okolitých krajín, napríklad Maďarsko od roku 2020 každý rok vyhradí z rozpočtu niečo pre lekárov a ich platy navyšuje. Je teda pravdepodobné, že okolité krajiny zareagujú na naše zvyšovanie platov. Treba povedať, že ten náš systém platov v nemocniciach je automat viazaný na priemernú mzdu. Ak porovnáme rok 2023, aj keby sa nič nezmenilo a ten návrh Ministerstva zdravotníctva by ostal, medzi rokom 2023 a 2025 sa platy zvýšia prirodzene o ďalších 18%

Môžeme byť konkrétni? Porovnajme si plat českého, slovenského a prípadne maďarského lekára, keďže aj do Maďarska odchádza množstvo slovenských lekárov.

To porovnanie je pomerne náročné, keďže plat závisí od regiónov a viacerých faktorov. To najhrubšie číslo platu lekára v nemocnici, ktoré prezentovali pán minister zdravotníctva a pán minister financií na tlačovej besede v auguste, by malo na Slovensku so všetkými nadčasmi, príplatkami a nočnými zmenami v roku 2023 presiahnuť 4 030 eur. V Česku to bude približne o 300 eur viac, podľa toho, ako daný rok dopadne. Čo sa týka zdravotných sestier, ich mzdové podmienky sa zvýšia z 1 600 eur na približne 2 100 až 2 150 eur. Tie české budú mať stále o približne 300 eur viac. Nadčasy sú pomerne kľúčové, keďže na Slovensku ich máme viac ako v Česku. Ak by sme to prepočítali na jednu odpracovanú hodinu, v Česku sú na tom ešte výhodnejšie ako u nás.

Zdravotníci upozorňujú, že im nejde iba o navýšenie platov. Ak by sme navyšovanie platov porovnali z ostatných jedenástich rokov, ide o jedno z najvýraznejších navýšení, väčšie už bolo len v roku 2012. Lekári tvrdia, že ich požiadavkám stále nebolo vyhovené napriek tomu, že Ministerstvo zdravotníctva ich považuje za vybavené. Lekársky odborový zväz podľa Ministerstva zdravotníctva lekárom neposúva kompletné informácie, Ministerstvo zavádza podľa lekárov s tým, že na požiadavkách intenzívne pracuje. Kto má teda pravdu? 

Je to veľmi náročná situácia, prirovnal by som to k dobrej časti Súdnej sieni, ktorú pozerám veľmi rád. Keď sa na to pozriem z pohľadu Lekárskeho odborového združenia, súčasný predseda pán Visolajský zažil už deviatich ministrov, každý mu sľubuje realizáciu uvedených krokov. Na druhej strane máme ministra Lengvarského, ktorý nemôže za súčasný stav. Ministerstvo minulý týždeň v stredu na svojom portáli zverejnilo odpočet týchto úloh, kedy sa začali, kedy približne sa budú realizovať. Jednou z požiadaviek je systém platieb v nemocniciach DRG, požadovaná zmena podľa veľmi optimistického odhadu nastane až 1. januára 2024, respektíve 2025. Chápem ten rozkol, lekári chcú zmeny, no trvá niekoľko rokov, kým sa zrealizujú. Chýba dôvera zo strany odborárov, keďže zažili mnoho ministrov a mnoho sľubov, toto je zrejme ten konflikt, ktorý treba vyriešiť.

Za dva mesiace, kým uplynie výpovedná lehota lekárov, sa napríklad bod Zabezpečenie kvalitných lekárskych fakúlt inak ako deklaratívne stihnúť nedá. Akurát povieme, že to chceme urobiť.

Ak si pamätáte na podobnú situáciu v roku 2018, vtedy sa na poslednú chvíľu navýšili kapacity lekárskych fakúlt do nejakých 185 študentov. Časom sa tak či onak títo študenti povyhadzovali, keďže chýbala dostatočná príprava a finančné prostriedky. Potom takéto riešenie nemá želaný efekt.

Čo sa stane o dva mesiace podľa zdravotného analytika Martina Smatanu sa dozviete v ďalšom rozhovore :

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy