Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po lekároch hrozia výpoveďami aj záchranári. O požiadavkách rokovali s Borisom Kollárom
Zdielať na

Po lekároch hrozia výpoveďami aj záchranári. O požiadavkách rokovali s Borisom Kollárom

BRATISLAVA / Po lekároch hrozia výpoveďami aj záchranári. Podľa vlastných slov ich nahnevalo to, že nový riaditeľ štátnej bratislavskej záchranky im siahol na nenárokovateľné príplatky a osobné príplatky.

Mnohí lekári vo výpovedi majú nárok na čerpanie dovolenky a je otázne, či k výpadku lekárov teda nepríde aj skôr. Lekári opakujú, že už nemôžu ľuďom poskytovať zdravotnú starostlivosť s vedomím, že môže byť lepšia. Aký má plán minister v prípade, že nepríde k dohode, nepovedal ani lekárom.

Na výpovediach trvajú aj záchranári

Najväčší problém je podľa nich to, že mesačný príjem im klesne o 200 až 600 eur, čo mnohí považujú za existenčné. Napísali preto predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi otvorený list. Ten sa s nimi stretol v utorok 4. októbra dopoludnia a rokovali. Niektorí z nich dokonca hrozia výpoveďami a požadujú aj to, aby odstúpil nový riaditeľ štátnej záchranky v Bratislave Imrich Andrási.

Pod petíciu sa za 16 hodín podpísalo 94 záchranárov. Kollárovi predstavili tie požiadavky, s ktorými by im vedel pomôcť. "My sme prišli pripravení, preložili sme naše požiadavky," informuje Zuzana Pukancová, predsedníčka Základnej odborovej organizácie Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb.

Boris Kollár sa chce čo najskôr stretnúť s ministrom Lengvarským. "My si nemôžeme v tejto situácii dovoliť, prísť o záchranárov a záchranku. Ten problém, na ktorý ma upozornili na tej bratislavskej záchranke vidím ako vážny," povedal k situácii Boris Kollár. Záchranári sa odmietajú vzdať. Ak s nimi bratislavská záchranka nedôjde k dohode, sú odhodlaní po15. októbri konať. Časť z nich chce podať výpovede a ďalší z nich zas nenastúpia do nadčasových služieb. Pritom napätie je takmer vo všetkých z 94 staníc, ktoré pod túto záchranku spadajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy