Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Šetrí sa v každom odvetví: Kríza neminula úrady ani kostoly
Zdielať na

Šetrí sa v každom odvetví: Kríza neminula úrady ani kostoly

SNINA / Ceny energií ovplyvnia aj bohoslužby, ľudí môže zima odradiť. V pravoslávnej cirkvi v Snine teplota nepresahuje 17 stupňov a na lustroch vymenili všetky žiarovky za úsporné.

Prioritou miest je počas zimy nezatvárať materské a základné školy, predstavujú opatrenia, ktoré by týmto udalostiam mali zabrániť. Mesto Lučenec v roku 2021 minulo za energie 430-tisíc eur. Predpokladané náklady za tento rok sú o 720-tisíc eur vyššie, preto obmedzia spotrebu verejného osvetlenia, prevádzku divadla a šetriť budú aj na úradoch.

"V piatok prechádzame na home office, vymieňame žiarovky za úsporné, zakázali sme používať klimatizáciu na pracoviskách," vyjadril sa hovorca mesta Lučenec Andrej Baranček. "Slnko nám stále svieti, kúri sa len toľko, aby bola teplota primeraná a trošku šetrenia nezaškodí," dodáva zamestnankyňa MsÚ Renáta Libiaková - Peržeľová.

Mesto pomôže aj tým, ktorí chcú kúriť drevom, pod dohľadom lesníkov si budú môcť drevo v lese nazbierať sami, invalidom a dôchodcom palivo bezplatne dovezú. "Nič sa nebude vypiľovať, bude sa zbierať len to, čo je na zemi, dohoda znie dva priestorové metre takzvaného odpadového dreva, haluziny," povedal správca lesov Štefan Melicher.

V pravoslávnom chráme v Snine veriacich čaká náročné zimné obdobie, keďže teplota v chráme nepresiahne 17 stupňov. "V chráme máme šesť ohrievačov, v zime platíme za elektrinu mesačne aj tisíc eur," uviedol Igor Kerakanič, pravoslávny kňaz. Už vymenili všetky žiarovky na obrovských lustroch za úsporné, bez svetla nevidia na texty piesní a modlitieb. "Je iná doba, povedal by som, že sme trochu rozmaznanejší. Šetriť je veľmi ťažké, už teraz sme na maxime toho, aby nám ľudia neprestali chodiť do chrámu," dodal Kerakanič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy