Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Paragraf 363 naďalej rozdeľuje nielen spoločnosť, ale aj politikov
Zdielať na

Paragraf 363 naďalej rozdeľuje nielen spoločnosť, ale aj politikov

BRATISLAVA / Frázu o rozviazaných policajných rukách počúvame v éteri pomerne často. Polícia a prokuratúra za posledné obdobie odhalila a rozplietla viaceré veľké korupčné kauzy, ktoré súdy už aj právoplatne odsúdili. Nie je to však absolútnym pravidlom, o čom hovoria aj prípady bývalého šéfa SIS Pčolinského, či podnikateľa Haščáka. Všimli si to už aj politici, ktorí hovoria o prílišnej horlivosti vyšetrovacích orgánov, ktoré však za svoje pochybenia nenesú žiadnu zodpovednosť.

Pre vážne podozrenia z korupcie strávil mesiace vo vyšetrovacej väzbe. Bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského spod obvinení nakoniec oslobodil generálny prokurátor Žilinka, skrz paragrafu 363 a konanie zastavil. Prokurátor však začal tento prípad vyšetrovať ešte raz. Tentoraz už obžaloba aj skončila expresne rýchlo na súde.

Na siedmych stranách odôvodnenia sudca vyčíta prokurátorovi viaceré pochybenia, s ktorými ju odmietol a vrátil späť. "Samosudca podanú obžalobu preskúmal, pričom zistil existenciu zákonných dôvodov na odmietnutie obžaloby a vrátenie veci späť prokurátorovi, vzhľadom na závažné procesné chyby, v dôsledku ktorých bolo porušené právo na jeho riadnu obhajobu," vyplýva z rozhodnutia.

Súd tiež vyčíta vyšetrovateľom a prokurátorovi, prílišnú rýchlosť a nedostatočné preskúmanie dôkazov v Pčolinského prospech aj neprospech s tým, že to nechali na jeho pleciach. V rozhodnutí sa ďalej hovorí, že ak má prokurátor v trestnom konaní niesť zodpovednosť za dokázanie viny obvineného, nemožno požadovať, aby súd plnil úlohu "prieskumného vyšetrovateľa". "Vyšetrovanie prebiehalo tendenčným spôsobom, pod vplyvom emócií, čo hovoril, že by teda zo strany orgánov činných v trestnom konaní nemalo nastávať," vyjadril sa Pčolinský. 

Prokuratúra na čele s Danielom Lipšicom toto rozhodnutie nekomentuje s tým, že sa voči nemu dozorujúci prokurátor bude sťažovať. "Sťažnosť vo vami uvádzanej veci podá Úrad špeciálnej prokuratúry v zákonnej lehote. Zákonnosť postupu bude posudzovať najvyšší súd a nik iný," povedala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

V krátkom čase tak ide už o druhý podobne exponovaný prípad, kde smeruje kritika k vyšetrovacím orgánom. Pre pochybenie vo vyšetrovaní sa Slovenská republika ospravedlnila Jaromírovi Haščákovi, pre jeho neoprávnené obvinenie a pobyt vo vyšetrovacej väzbe. Rovnako tak konštatoval porušenia práv aj v prípade vyšetrovateľov NAKA okolo Jána Čurillu, ktorí ako Haščáka, tak aj Pčolinského vyšetrovali. "Bola konštatovaná priama nedôvodnosť trestného stíhania. Čiže súd konštatoval, že stíhanie sa nemalo nikdy uskutočniť," informuje advokát Peter Kubina. Všimli si to už aj politici, ktorí hovoria o prílišnej horlivosti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy