Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenské elektrárne upozorňujú: Navrhovaná zmena zákona o energetike spôsobí viac škody ako osohu
Zdielať na

Slovenské elektrárne upozorňujú: Navrhovaná zmena zákona o energetike spôsobí viac škody ako osohu

BRATISLAVA / Konkurz elektrární, bez Mochoviec, medzinárodná blamáž a súdne ťahanice. To všetko hrozí podľa šéfa Slovenských elektrární, ak parlament prijme energetickú novelu. Štát chce touto novelou bojovať s drahými energiami. Bývalý minister hospodárstva si o nej nemyslí nič a súčasný tvrdí, že bude v poriadku. Podľa odborníkov a analytikov je však úplne nedomyslená a Slovensku môže skôr uškodiť. Investori po jej prvom čítaní v parlamente v piatok už reagovali a odmietli elektrárňam pôžičku.

Novela štátu uvoľňuje ruky pri vyhlasovaní núdzového stavu v energetike. Elektrárňam by tak mohol znárodniť vyrobenú elektrinu na území Slovenska a určiť cenu, za ktorú ju kúpi.

"Konsekvencie obrovské, sú krátkodobé, čiže zastavenie dostavby Mochoviec 3,4, obrovský problém so spoločnosťou Slovenské elektrárne ako také, hrozí až potenciálny konkurz," uviedol Branislav Strýček, generálny riaditeľ Slovenských elektrární. 

Po tom, ako novela prešla v prvom čítaní v Národnej rade SR, banky a investori v momente cukli. Elektrárňam nepodajú pomocnú, finančnú rukavicu.

"Ako spoločnosť sa budeme musieť obrátiť na štát, ako tretieho akcionára a žiadať túto čiastku od štátu," vyjadril sa Strýček. Šéf Hospodárskeho výboru tvrdí, že to bude právne ošetrené. "Tak, aby tí slovenskí výrobcovia energií boli v bezpečí, aby boli chránení," vyhlásil Peter Kremský (OĽaNO), predseda Hospodárskeho výboru.

Elektrárne upozornili vládu, že ak sa rozhodne podľa zákona znárodniť nimi vyrobenú elektrinu, musí si pripraviť viac ako 14 miliárd eur. Novela prešla zrýchlene do druhého čítania. Už v utorok, 27.septembra, by o nej mala definitívne rozhodovať Národná rada SR. Aby prešla tak, ako je navrhnutá, podľa elektrární hrozí medzinárodná blamáž, súdy a arbitráže. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy