Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
O plyn majú obavy aj zahraničné firmy. Volkswagen uvažuje o presúvaní fabrík
Zdielať na

O plyn majú obavy aj zahraničné firmy. Volkswagen uvažuje o presúvaní fabrík

TRNAVA / Výpadky dodávok a hroziaci nedostatok plynu znepokojuje veľkých zamestnávateľov, vrátane zahraničných koncernov. Obavy neskrýva ani nemecká automobilka Volkswagen, ktorá zvažuje presunúť časť výroby z východnej Európy do krajín, ktoré majú lepší prístup k skvapalnenému zemnému plynu. Týkať sa to môže aj Slovenska.

Volkswagen je najväčší súkromný zamestnávateľ na Slovensku a prípadný presun výroby by mohol zasiahnuť tisícky pracovníkov. "Vzhľadom k rozsiahlym dodávateľským sieťam si nemyslím, že sa bavíme o nejakom rýchlom a kompletnom odchode automobiliek z východnej Európy," povedal analytik INESS Martin Vlachynský. 

Podľa agentúry Bloomberg by sa však v prípade pokračujúceho nedostatku zemného plynu a vysokých cien časť výroby mohla presunúť z Nemecka, Česka a Slovenska do iných krajín. Mnohé naznačí blížiaca sa zima. "Pri súčasných cenách energií bude mať priemysel v Európe veľké problémy a pripomínam, že Slovensko je nadpriemerne priemyselná krajina," uviedol Vlachynský. "Pokiaľ trh uvidí, že to vieme zvládnuť, tak by to malo mať pozitívny vplyv na stabilizáciu cien," povedal prezident SPNZ Rastislav Ňukovič. 

Len v bratislavskom závode pracuje okolo 12 tisíc ľudí a nateraz nič nenasvedčuje, že by malo prísť k presunu výroby. Práve naopak. "Naplno pracujeme na príprave nábehu na nové produkty VW Passat a Škoda Superb. Práce idú podľa plánu a investícia vo výške do 500 mil. eur prinesie aj nové pracovné miesta," uviedla hovorkyňa Volskwagen Bratislava Lucia Kovarovič Makayová. 

Všetko sa však môže zmeniť, ak Rusko definitívne prestane do Európy dodávať plyn aj inými vetvami, nielen cez Nordstream 1. Plyn bude zbraňou v ruských rukách dovtedy, kým nebudeme mať iné alternatívy. No dobrých riešení je nateraz ako šafránu. "Máme nastavený plán úspor v oblasti energií, pričom sa dlhodobo a cielene zameriavame na identifikáciu a nasadzovanie opatrení a technológií, ktoré znižujú energetickú náročnosť výroby a náklady," povedala Kovarovič Makayová. "Je tu veľa premenných, s ktorými musí najmä vláda pracovať a musí sa pripraviť na všetky varianty, aj na ten najhorší," dodal europoslanec Róbert Hajšel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy