Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Podpísať či nepodpísať? V Humennom narazili na problém s volebnými kandidátkami
Zdielať na

Podpísať či nepodpísať? V Humennom narazili na problém s volebnými kandidátkami

HUMENNÉ / Volebný zákon počíta s tým, že kandidát s podporou politickej strany sa na kandidátnej listine aj podpíše. Tlačivá na webe rezortu vnútra miesto na podpis nemajú. Nesúlad zaregistrovali v Humennom, keď bol podpísaný len jeden z kandidátov v blížiacich sa komunálnych voľbách. Nevedeli, či majú ostatných vyradiť alebo žiadať podpisy dodatočne. Ministerstvo hovorí o chybe v zákone.


"Mali sme 4 kandidátky za politické strany na primátora, zistili sme, že na jednej je podpis kandidáta, na ostatných troch nie.
V zákone sa píše, že má byť adresa a podpis, ale v tlačivách to nebolo uvedené," skonštatoval predseda volebnej komisie v Humennom, Michal Kurťak.

Tlačivo zverejnilo na svojom webe Ministerstvo vnútra. Priestor na podpis kandidáta chýba. Členovia komisie teda riešili, či pre chýbajúci podpis kandidátov vyradiť, alebo podpis žiadať dodatočne. "To by bol kolaps volieb, keby sa teraz povedalo, že je to neplatné a treba vyradiť," dodal predseda mestskej komisie Kurťak.

Podľa Ministerstva vnútra vlastnoručný podpis kandidáta vyžaduje volebný zákon iba pri kandidátkach, ktoré podáva nezávislý kandidát. V prípade nominanta politických strán by to teda podľa rezortu platiť nemalo.

"Najľahším spôsobom, čo sa týka dodržania zákona je vyzvanie kandidátov, aby podpisy doplnili," uviedol právnik z Transparency international Ján Ivančík. K tomuto ale ministerstvo nepristúpilo.

"Súhlas kandidáta je vyjadrený vlastnoručným podpisom vo vyhlásení, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou kandidátnej listiny," informovala hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová.

"Obrátili sme sa na Ministerstvo vyžadovanie podpisu sa berie ako omyl, že zákonodarca to ani nechcel, že stačí podpis vo vyhlásení a preto nie je to taký dôvod, aby bolo treba vyradiť kandidáta. Odhlasovali  sme a registrovali všetkých kandidátov," skonštatoval Kurťak.

Keďže podľa ministerstva ide o zjavnú chybu vo volebnom zákone, treba si ho vykladať v prospech kandidujúcich subjektov. Chýbajúci podpis teda netreba považovať na nedostatok. "Ministerstvo vnútra SR  túto nezrovnalosť pri najbližšej novele volebného zákona odstráni," vysvetlila Eliášová z rezortu vnútra.

"Podľa mojej mienky skôr ako o chybe v zákone môžeme hovoriť o chybe na strane ministerstva, ktoré si zmenu nevšimlo a neuviedlo v tlačive je proces na odstránenie chyby jednoduchý, by postačovalo, pokiaľ by bol priestor na podpis uvedený na tlačive, ktorý zverejňuje ministerstvo," povedal právnik Ivančík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy