Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Energetické a úsporné opatrenia vlády nebudú mať podľa ministra hospodárstva obdobu od druhej svetovej vojny
Zdielať na

Energetické a úsporné opatrenia vlády nebudú mať podľa ministra hospodárstva obdobu od druhej svetovej vojny

BRATISLAVA / Slovenským domácnostiam a firmám tečie do topánok. Rastúca inflácia a prízrak vysokých cien energií naháňa všetkým strach. Viacero podnikov hrozí zastavením výroby a prepúšťaním - odpoveď vlády v podobe kompenzácií však stále neprichádza. Kabinet by o nich mal rozhodnúť ešte tento týždeň. Otázkou je, kde na masívne opatrenia vziať peniaze. Vo svojej prvej televíznej diskusii ANALÝZY Na hrane o nich hovoril sotva týždňový minister hospodárstva Karel Hirman.

Ceny elektriny, plynu a tepla budú na budúci rok rásť, no podľa nového ministra hospodárstva nie dramaticky. "Pre drvivú časť domácností tá cena bude znesiteľná," informuje minister hospodárstva Karel Hirman.

Pre zraniteľné rodiny a sociálne skupiny ministerstvo práce pripravuje kompenzačné opatrenia v podobe dávky alebo energošeku, ktoré by im mali pomôcť prežiť. Vzhľadom na dramatický rast cien energií je pravdepodobné, že chystané opatrenia nás vyjdú drahšie ako celá pandémia.

Šéf rezortu hospodárstva však nesľubuje rozhadzovanie peňazí. "Nemôžeme prijať opatrenia, ktoré nás finančne zruinujú," dodáva Hirman. Vláda by preto mala siahnuť najskôr po krátkodobých opatreniach vo forme kompenzácií a až následne po tých dlhodobých. V súčasnosti je to súboj s časom. Pre menšie firmy bude k dispozícii schéma pomoci do dvoch miliónov eur, ktorú musí ešte odobriť Brusel. Horšie je to s veľkými zamestnávateľmi. "Nám je všetkým jasné, že ak sa táto situácia urgentne nevyrieši, budú nám krachovať firmy a prevádzky ako huby po daždi a toto naozaj nikto nechce," povedal poslanec Peter Pčolinský.

Karel Hirman priznáva, že na záchranu všetkých v priemysle nie sú spoločné peniaze. A preto bude nutné v prvom rade šetriť. So svojím návrhom prišiel aj  envirorezort. Nateraz však ide len o pracovnú verziu. Štátni zamestnanci možno budú musieť pondelky a piatky pracovať z domu a z ich kancelárií by sa mali vytratiť mikrovlnky a chladničky. Kľúčom k úspechu bude získať dodatočné zdroje. Návrh Európskej komisie o obmedzení zisku výrobcov energií však považuje minister pre Slovensko za nevýhodný, a preto sme podali svoj návrh. Na jeho základe by vznikol špeciálny fond, z ktorého by peniaze z extrémnych ziskov spravodlivo putovali aj do krajín ako Slovensko. 

Dotácie, šeky, ani regulované ceny nevyriešia problém, ktorému čelí celá Európa a to je nedostatok elektriny a plynu. "Hore nazad sa dostaneme len prostredníctvom efektívnejších investícií a dostupných energií," informuje analytik Radovan Ďurana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy