Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Takmer 800-tisíc domácností v neistote: Koľko budú platiť ľudia pripojení na teplárne?
Zdielať na

Takmer 800-tisíc domácností v neistote: Koľko budú platiť ľudia pripojení na teplárne?

SLOVENSKO / Drahšiemu teplu počas nastávajúcej vykurovacej sezóny sa už nevyhne nikto. Ľudia žijúci v bytových domoch sú na tom horšie ako tí, ktorí majú rodinné domy. Pre tie totiž rezort hospodárstva pripravil kompenzačný mechanizmus. Pre byty stále nieje. Ide pritom o zhruba 761-tisíc domácností, ktoré nie sú pokryté žiadnou pomocou. A aktuálne sa nikde nedozvedia, ani to, čo ich presne čaká.

"Ak vláda niečo nepripraví, tak tieto domy bytové budú znášať v plnej miere zvyšovanie cien plynu. Bavíme sa zhruba o 43% obyvateľov Slovenska, ktorí poberajú teplo s diaľkového vykurovania," hovorí Stanislav Janiš, predseda predstaviteľov Slovenského zväzu výrobcov. 

Nateraz vieme len odhad Úradu pre reguláciu sieťových odvetví ešte z júla. "Že nárast ceny tepla so systémov centrálneho zásobovania teplom bude zhruba plus 140%, to je 2,4 krát. Niekde to môže byť viac, niekde menej," uviedol Janiš. 

Definitívnu cenu za teplo sa obyvatelia bytových domov dozvedia až v polovici decembra. Do konca septembra musia všetky regulované subjekty predložiť návrh na novú cenu a úrad pre reguláciu má 60 dní na vydanie cenového rozhodnutia. "Regulované ceny tepla v SR závisia predovšetkým od toho, ako sa vyvíja cena plynu na svetových burzách. Pretože práve plyn je najviac využívaným palivom na výrobu tepla v centralizovaných zdrojoch tepla, ktoré ÚRSO primárne reguluje," informuje Radoslav Igaz, hovorca
Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. 

Aj v hlavnom meste sa vykuruje prioritne plynom

Teplo tam okrem drobných dodávateľov zabezpečujú najmä dve silné teplárne. "My sme si plyn, rovnako uhlie a biomasu už zaistili dopredu. Už máme nakúpený plyn takmer na sto percent, až na pár drobných odberov," hovorí Marcel Vrátný, generálny riaditeľ MH Teplárenský holding a.s.."Našich odberateľov chceme uistiť, že aj počas tejto zimy budú mať zabezpečené stabilné dodávky tepla a teplej úžitkovej vody," stanovisko Veolia Energia Slovensko. 

Predseda zväzu výrobcov tepla tvrdí, že ceny za teplo budú v každom meste iné. "Preto lebo, niekto má zazmluvnený plyn napríklad z minulého roku po 43 eur, tak tam v podstate nebude dôvod na nejaké zvyšovanie ceny tepla. Niekomu na rozdiel od toho končí dnes zmluva trebárs na plyn za 19 eur a nakúpi plyn za 90 eur. Tak tam ten rast tepla bude iný," tvrdí Janiš. 

Podľa riaditeľa teplárenského holdingu Marcela Vrátneho sa ale ceny menia minimálne raz za rok. "My nemáme žiadnych klientov, ktorí by mali nejakým spôsobom fixovanú cenu tepla na nejaké dlhšie obdobie. Vždy sa to odvíja od toho aktuálneho cenového návrhu, ktorý potvrdzuje ÚRSO," hovorí Vrátný. 
"Veolia sa snaží dlhodobo udržiavať stabilnú cenu tepla. Prudký nárast ceny zemného plynu, to však už ďalej neumožňuje," stanovisko Veolia Energia Slovensko. 

Pritom rozdielnosť cien za teplo spôsobuje aj samotný palivový mix. "My máme v každom meste, kde pôsobí teplárenský holding inú cenu tepla, pretože je rozdielny palivový mix. V Trnave máme teplo z jadrovej elekrárne, vo Zvolene sme na 100% v biomase, v Žiline hnedé uhlie a plyn, v Košiciach čierne uhlie, plyn a v Bratislave plyn a teplo z Ola," informuje Vrátný. 

"Isté je, že súčasne platný regulačný rámec nedokáže plne eliminovať ten extrémny nárast ceny plynu na svetových trhoch a jeho vplyv na regulované ceny tepla. Do akej miery tento vplyv bude, to závisí od prijatia avizovaných mimoriadnych opatrení, či už zo strany vlády alebo Európskej komisie," informuje Igaz. 

Rezort hospodárstva tvrdí, že pomoc rieši

Návrhy sú aktuálne predmetom rokovaní vlády. "Rezort hospodárstva pre zníženie cien za teplo navrhol zníženie DPH na teplo dodávané zo systémov CZT, priamu finančnú podporu domácnostiam na kompenzáciu vysokých cien tepla a použitie nadvýnosov z výroby elektriny v KVET na zníženie cien tepla," stanovisko Ministerstva hospodárstva SR. 

Pritom v snahe ten dopad zmierniť sú teplárne nastavené rokovať aj s novým ministrom Hirmanom. A ľuďom aj oni radia, aby sa snažili znížiť spotrebu energie, a to napr. správnym vetraním a zbytočným neprekurovaním.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy