Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenské školy budú o chvíľu bez učiteľov. Zachraňujú ich dôchodcovia
Zdielať na

Slovenské školy budú o chvíľu bez učiteľov. Zachraňujú ich dôchodcovia

BRATISLAVA / Školákov pribúda a učiteľov je nedostatok. Systém zachraňujú buď pedagógovia, ktorí popri učení ešte musia chodiť na brigády, alebo učitelia, ktorí sa za katedru vrátili v dôchodkovom veku. Ani v Bratislave nie sú výnimkou učitelia nad 70 rokov, za ktorými si chodia po rady ich mladší kolegovia.

"My sme aj predikovali, že niekto bude v tomto roku chýbať aj okolo tisíc učiteľov a v priebehu dvoch až troch rokov to bude niekde až 8-tisíc učiteľov," priznal bývalý minister školstva Branislav Gröhling. Mladým ľuďom sa v škole darí zotrvávať aj vďaka tomu, že majú ďalšie brigády. 

"Mladý učiteľ z 800 eur nemôže vyžiť v dnešnej dobe a už vôbec nie v Bratislave," priznala vychovávateľka Irena Dolinská. Nebyť okolo dva a pol tisíca učiteľov, ktorí napriek dôchodkovému veku stále učia, nedostatok učiteľov by sme bez nich nezvládli.

Riaditeľka jednej z bratislavských škôl pôsobí v školstve už viac ako 50 rokov. Prekáža jej, že starších učiteľov si spoločnosť neváži. "Máme odporúčané, že 65-ročný pedagóg už len vtedy, keď riaditeľ nemá inú možnosť. V školstve je tých 2-tisíc učiteľov nad 65- rokov, pretože chýbajú mladí učitelia," vyjadrila sa riaditeľka Antonia Snehotová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy