Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Užívanie a závislosti od tabaku, alkoholu a drog sú na Slovensku najčastejšou príčinou predčasnej smrti
Zdielať na

Užívanie a závislosti od tabaku, alkoholu a drog sú na Slovensku najčastejšou príčinou predčasnej smrti

BRATISLAVA / Užívanie a závislosti od tabaku, alkoholu či drog sú na Slovensku najčastejšou príčinou predčasnej smrti. V období pred pandémiou v našej krajine zomrelo 13 279 ľudí v dôsledku ich konzumácie.

Keďže drogy sú ilegálne látky a v porovnaní s tabakom či alkoholom ťažšie dostupné, počet úmrtí v dôsledku ich užívania je nižší. "Pretože keď sa niekto rozhodne abstinovať od drog, od ilegálnych látok, nie je tak vystavený pokušeniu, reklame, nie je tak lákaný k recidíve," povedal riaditeľ centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica. 

Pri liečbe je dôležité nevzdať úsilie

Problémy s alkoholom v praxi sú viditeľné napríklad v cestnej premávke. Dĺžka liečby závisí od typu závislosti. V prípade ilegálnych drog je prognóza veľmi dobrá, hoci sprvoti nastáva obdobie recidív. Dôležité je podľa odborníka nevzdať úsilie. Terapeutický plán trvá rok. Podľa odborníka je to obdobie, kedy zväčša závislému človeku ustane chuť na drogu. "Pri pervitíne až 80 percent po troch rokoch dlhodobo abstinovalo od toho momentu, keď prvýkrát prišli," dodáva Ľubomír Okruhlica. 

Podľa štúdií Inštitútu finančnej politiky je návratnosť až 7 € za 1 € vložené do liečby. Takáto investícia limituje ekonomickú i zdravotnícku záťaž pre štát. Závislá osoba môže prísť na konzultácie spolu s osobou, ktorej dôveruje. Osamelých ľudí privezú na miesto najmä sociálni pracovníci. Chcieť zmeniť svoj život k lepšiemu však musí samotná osoba závislá od drog. "Rozhodne tým cieľom musí byť abstinencia, pretože ak niekto len redukuje, tak zákonite potom pri tých bežných stresoch, čo v živote prichádzajú, dochádza zase k zvýšeniu, a to je cesta k návratu naspäť. Musí to byť kombinované aj s psychoterapiou," povedal na záver Ľubomír Okruhlica. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy