Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Marian Kočner je oslobodený v kauze motákov. Krajský senát považuje závery za nesprávne
Zdielať na

Marian Kočner je oslobodený v kauze motákov. Krajský senát považuje závery za nesprávne

BRATISLAVA / Na bratislavskom krajskom súde v utorok, 13.septembra, prebiehal odvolací proces v kauze motákov Mariana Kočnera. Okresný súd Bratislava I ho pôvodne oslobodil spod obžaloby. Prokurátor sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal. Na utorkovom pojednávaní Krajský súd v Bratislave rozhodol o odvolaní prokuratúry. Potvrdil, že oslobodenie Kočnera je definitívne. Marian Kočner bol na verejnom zasadnutí osobne prítomný. Závery prvostupňového súdu považuje krajský senát za predčasné a nesprávne. Peter Tóth údajne nevykonal žiadnu aktivitu, ani žiadny spravodajský záznam, nestretol sa s osobou, ktorá potenciálne mohla v budúcnosti vystupovať ako svedok.

Prvostupňový súd vlani v decembri rozhodol, že skutok nebol trestným činom. Senát vtedy uznal, že autorom motákov bol Marian Kočnera. Posielanie správ ale súd nepovažoval za trestný čin, keďže Marian Kočner nebol v tom čase v kolúznej väzbe.

Prokurátor žiadal trest 22 rokov

Prokurátor pôvodne žiadal pre obžalovaného Mariana Kočnera v kauze motákov súhrnný trest 22 rokov, v ktorom by bol zahrnutý aj pôvodný 19-ročný trest za falšovanie televíznych zmeniek. Okresný súd Bratislava I vlani rozhodol, že sa bude obžaloba voči Marianovi Kočnerovi v kauze motákov posudzovať ako zločin krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy.

Pôvodne prokuratúra navrhovala prijať obžalobu zo zločinu marenia spravodlivosti v štádiu pokusu. Marian Kočner mal motáky posielať prostredníctvom svojich advokátov, keď bol vo väzbe pre kauzu zmeniek TV Markíza. Cez takúto korešpondenciu sa mal podľa obžaloby snažiť ovplyvňovať viaceré osoby, aby bol prepustený z väzby a zmenila sa výpoveď v kauze zmeniek. 

​Motáky mali slúžiť Kočnerovi aj na organizovanie a prevod jeho majetkov

Projekt "Kočnerová knižnica", ktorým medzinárodná skupina investigatívnych novinárov sprístupňuje dáta z vyšetrovacieho spisu prípadu Kuciak, priniesol v auguste minulého roka zaujímavý dôkaz. Marian Kočner z väzenia utajeným spôsobom inštruoval svoju rodinu, ako má prevziať jeho firmu a realizovať prevody majetku. Televízia JOJ má k dispozícii "moták", v ktorom Kočner písal dcére, aby prevzala jeho spoločnosť a dohliadala na predaj nadštandardných bytov v centre Bratislavy. Rezidencia stojí na Cintorínskej ulici. Tú Kočner spomína aj v Threeme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy