Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Hoci práca s deťmi je ich poslaním, platové podmienky nútia učiteľov zmeniť zamestnania
Zdielať na

Hoci práca s deťmi je ich poslaním, platové podmienky nútia učiteľov zmeniť zamestnania

BRATISLAVA / Školský rok sa už začal, no mnohé školy ešte aj v týchto dňoch hľadajú učiteľov. Problémy sú najmä v bratislavskom kraji, kde sú životné náklady vyššie. Problémy ale majú aj inde. Chýbajú učitelia matematiky či fyziky. Ak nedôjde ani k sľúbenému navýšeniu platov, odídu zrejme aj tí, ktorí ešte vydržali a učia.

Ešte v júni obľúbená gymnaziálna učiteľka, musela ale svoju obľúbenú prácu vymeniť za prácu v administratíve. "Je to aj preťaženie systému, že to, čo by malo byť rozdelené medzi dvoch učiteľov, robí jeden. Bolo pre mňa zarážajúce, keď som zistila v obchode, že predavač v lahôdkach má rovnaký plat ako ja, čo mám vysokoškolské vzdelanie," vyjadrila sa bývalá učiteľka Michaela Gálová. Rada by sa raz vrátila, no s učiteľským platom a s bratislavskými nákladmi ostávala pred výplatou často na nule. "Nedá sa žiť z dobrého pocitu, tá finančná stránka sa nedá prehliadnuť," dodala.

Na portály Edujobs hľadajú školy vyše 800 pedagogických aj nepedagogických zamestnancov. Z 800 ponúk je viac než 500 v bratislavskom kraji. Na Gemeri problém s počtom učiteľov vo všeobecnosti nie je. Chýbajú ale tí, ktorí učia prírodovedné predmety. "Matematika, fyzika a chémia nám pravdepodobne bude chýbať, lebo to už nikto nechce študovať," skonštatoval riaditeľ školy ZŠ Akademika Jura Hronca RV, Ján Džubák. Aby si učitelia vôbec mohli dovoliť učiť a súčasne sa starať o svoje rodiny, popri zamestnaní majú častokrát aj ďalšie brigády. "Ja som popri zamestnaní musel vykonávať ešte dve či tri roboty, aby som uživil rodinu. Som odišiel a bolo to hlavne kvôli tým financiám," opísal bývalý telocvikár Zoltán Breuer. "Ja sa mu nečudujem lebo to finančné ohodnotenie pre človeka, ktorý má rodinu a deti, platí hypotéku za byt, tak to je jasné, že keď pôjde za lepším, že sa mu čudovať nebudem," vyjadril sa Ján Džubák. Vyštudovaný telocvikár Zoli z Rožňavy zmenil úplne smer zamestnania. Stal sa z neho finančník a manažér. Jeho bývalí žiaci ho ale spomínajú často.

Nielen v bratislavskej škole zachraňujú situáciu učitelia dôchodcovia, dokonca aj ďaleko po sedemdesiatke. Riaditeľka pritom robí čo sa dá, dokonca škola ponúka kolegom oddych v Podhájskej. Ak nepríde k zvýšeniu platov budúci rok, hľadanie učiteľov bude ešte ťažšie. Igor Matovič zopakoval, že navýšenie platov učiteľov nepôjde bez toho, aby bol schválený štátny rozpočet. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy