Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zamestnancom neverejných poskytovateľov sociálnych služieb vyplatí štát jednorazovú 500-eurovú odmenu
Zdielať na

Zamestnancom neverejných poskytovateľov sociálnych služieb vyplatí štát jednorazovú 500-eurovú odmenu

BRATISLAVA / Zamestnancom neverejných poskytovateľov sociálnych služieb, zamestnancom vybraných subjektov vykonávajúcich terénnu sociálnu prácu a zamestnancom vykonávajúcich opatrenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately v akreditovaných neštátnych subjektoch štát vyplatí jednorazovú odmenu vo výške 500 eur. Spolu s nákladmi zamestnávateľa na zaplatenie odvodov pôjde o dotáciu v sume 676 eur, čo zodpovedá celkovej cene práce. Vyplýva to z nariadenia, ktoré v stredu, 24.augusta, schválila vláda.

Ide o opatrenie, ktoré je súčasťou inflačnej pomoci vlády a jedným z nástrojov na zmiernenie následkov vysokej inflácie. Rezort práce a sociálnych vecí týmto krokom podporí zamestnancov pracujúcich v sociálnych službách, na ktorých sa nevzťahuje dodatok ku kolektívnej zmluve vyššieho stupňa o 500-eurovej odmene pre zamestnancov verejného sektora.

"Nezabúdame ani na zamestnancov sociálnych služieb," povedal po rokovaní vlády premiér Eduard Heger. Jednorazovú odmenu v sume 500 eur podľa neho dostane takmer 15-tisíc zamestnancov pracujúcich v sociálnych službách. Celkové výdavky na vyplatenie týchto odmien podľa premiéra dosiahnu 10 miliónov eur. Ako doplnil minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina), 500-eurovú odmenu tak dostanú aj zamestnanci pracujúci v neverejných zariadeniach. Žiadosti o dotácie je podľa neho potrebné podať do konca septembra tohto roka, pričom dotáciu na odmeny rezort práce a sociálnych vecí vyplatí do konca tohto roka.

Schváleným nariadením vlády sa tiež upravujú podmienky poskytnutia tzv. infekčného príplatku zamestnancom zariadení sociálnych služieb a centier pre deti a rodiny. Cez dotáciu na podporu humanitárnej pomoci sa nariadením vlády stanovila možnosť poskytnúť dotáciu vo výške 405 eur na infekčný príplatok. Aktuálne je podmienkou poskytnutia infekčného príplatku predloženie rozhodnutia o nariadení karanténneho opatrenia v zariadení príslušným orgánom verejného zdravotníctva z dôvodu šírenia ochorenia COVID-19.

"Dlhodobá vyťaženosť regionálnych úradov verejného zdravotníctva na Slovensku a s tým spojené nevydávanie rozhodnutí a nariadení karanténneho opatrenia v zariadení však v niektorých prípadoch znemožňuje zariadeniam požiadať o predmetnú dotáciu," upozorňuje rezort práce. Rozhodnutie o nariadení karanténneho opatrenia v zariadení príslušným orgánom verejného zdravotníctva preto už nebude potrebné priložiť k žiadosti o dotáciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy