Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Miera nezamestnanosti na Slovensku stabilne klesá, uviedol minister Krajniak
Zdielať na

Miera nezamestnanosti na Slovensku stabilne klesá, uviedol minister Krajniak

BRATISLAVA / Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v júli medzimesačne klesla o 0,05 percentuálneho bodu na 6,23 percenta. Na tlačovej besede o tom 18. augusta informoval minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak.

Za posledný rok sa podľa neho znížil počet nezamestnaných na Slovensku takmer o 39-tisíc. Rezort práce a sociálnych vecí sa chce podľa Krajniaka pri znižovaní nezamestnanosti sústrediť na tri kraje, konkrétne Banskobystrický, Prešovský a Košický.

Nezamestnanosť sa podľa ministra Krajniaka v minulom mesiaci znížila aj napriek tomu, že do evidencie úradov práce počas leta prichádzali absolventi škôl. Upozornil tiež na pokles miery nezamestnanosti napriek energetickej kríze a vysokej inflácii. Priestor na zníženie miery nezamestnanosti vidí najmä na strednom a východnom Slovensku. Ku koncu júla bolo pritom v evidencii nezamestnaných viac ako 168-tisíc osôb.

 

V štyroch okresoch bola v júli miera nezamestnanosti pod úrovňou troch percent a v sedemnástich okresoch do štyroch percent:

"Toto sú tie regióny, v ktorých považujeme nezamestnanosť za stabilizovanú alebo blízko prirodzenej miery nezamestnanosti, tam neočakávame, že by to nemalo výrazne klesať," povedal Krajniak. V okresoch s nízkou mierou nezamestnanosti je podľa ministra vysoká pravdepodobnosť, že si v nich nezamestnaný človek nájde adekvátnu prácu. Ako minister dodal, väčší dôraz chce ústredie práce klásť na dlhodobo nezamestnaných. Ich počet pritom tiež postupne klesá.

Najvýraznejší pokles zaznamenal okres Michalovce

Spomedzi okresov zaznamenal najvýraznejší pokles miery evidovanej nezamestnanosti okres Michalovce. Júnová hodnota 12,08 percenta sa v júli znížila na 11,42 percenta. V praxi to znamená, že až 204 uchádzačov o zamestnanie si minulý mesiac našlo novú prácu. Nezamestnanosť významne klesala aj v okrese Rožňava, o 0,37 percentuálneho bodu. Taktiež aj v okrese s najvyššou nezamestnanosťou, Rimavskej Sobote, klesla o 0,33 percentuálneho bodu. Tam klesá počet ľudí bez práce kontinuálne od februára tohto roku. Odvtedy klesla z 20,39 percenta na júlových 18,83 percenta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy