Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vtáčí ostov na Liptove ostal bez vtákov. Môže za to veľké sucho
Zdielať na

Vtáčí ostov na Liptove ostal bez vtákov. Môže za to veľké sucho

LIPTOV / Vtáčí ostrov je bez vtákov. A to napriek tomu, že po iné roky tam bolo tisíce chranených operencov. Za všetko može sucho a jeden predátor. Ochranármi novoinštalovaná podvodná kamera sa túto sezónu nemala ani ako poriadne zabehnúť, okrem jedného mesiaca je stále nad hladinou.

V minulosti bolo na Vtáčom ostrove tisíce vtákov, avšak vtáčiu populáciu zmenila jedna jediná líška. "90 percent znášok, čo tam boli, zožrala a odniesla. Vyžrala celý ostrov, z tej znášky, ak ostali 3 - 4 čajky, je to moc. Za týždeň líška odniesla 200 vajec, znášky tam boli v hojnom počte," informuje správca webu kukaj.sk Ivan Daráni.

"Tento rok je výnimočný, je málo zrážok, neboli ani jarné povodne, ktoré bývali v mesiaci jún, júl. Tento týždeň, nakoľko hlásia sucho, pôjdeme s hladinou ešte nižšie," tvrdí Štefan Repa, riaditeľ OZ  Horný Váh. A líška nepohrdla ani dospelými jedincami. "Kameru, ktorú sme nainštalovali, že bude pod hladinou Liptovskej Mary, bola zaplavená len mesiac. Chýbajú jej 4 metre vody, aby bola zaplavená," dodáva Ivan Dári. Ochranári chceli zabrániť, aby turisti rušili hniezdiace vtáctvo, preto sadili zákazové tabule. Vtáčí ostrov je momentálne prázdny, nenachádza sa tam žiadny chránený živočích.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy