Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Sľubovali im milióny, no nedostali ani cent. Chovateľom ošípaných chýbajú financie
Zdielať na

Sľubovali im milióny, no nedostali ani cent. Chovateľom ošípaných chýbajú financie

TOPOĽOVKA / Sľubovali nám milióny na preklenutie ťažkej situácie, no doteraz sme nedostali ani cent - sťažujú sa chovatelia ošípaných. Niektorí skrachovali, a tým pádom sa aj počty chovaných ošípaných znížili. Naša sebestačnosť v bravčovine je na historickom minime. Ceny v obchodoch pritom od začiatku roka vzrástli o takmer 34 percent.

"Boli pripravené výzvy pred Veľkou nocou, do dnešného dňa sme nedostali ani cent," hovorí predseda Zväzu chovateľov ošípaných Julián Škerlik.

Chovateľské zväzy žiadali od Agrorezortu 15 miliónov, a to na preklenutie následkov pandémie, zdražovania, vojny na Ukrajine aj afrického moru.

"Z 15 miliónov eur však nedostanú plnú sumu, ministerstvo im vrámci mimoriadnej pomoci prisľúbilo finančnú podporu 2,5 milióna eur," uviedla hovorkyňa SPPK Janka Holéciová.

Ministerstvo totiž z celkovej sumy vyčlenilo aj peniaze pre chovateľov hovädzieho dobytka a oviec. A rezort síce tvrdí, že PPA už peniaze aktuálne vypláca, no chovatelia ošípaných ich stále nedostali.

"Dodnes tieto finančné prostriedky neboli našim chovateľom vyplatené," povedala Holéciová. Agrorezort tvrdí, že pripravuje aj ďalšiu pomoc. Kedy, to jasné nie je. Chovatelia pritom s ťažkosťami zvládajú každý jeden deň.

"Podpora sa týka chovateľov, ktorí boli nútení zlikvidovať chovy ošípaných v súvislosti s výskytom nákazy Afrického moru ošípaných," uviedol Andrej Wallner, hovorca ministerstva pôdohospodárstva.

Kým pred dvadsiatimi rokmi sme na Slovensku chovali asi 1,5 milióna jatočných ošípaných, dnes je to iba 400-tisíc.

"Na strane spracovateľov k nárastu odbytových cien prispievajú hlavne rastúce jednotkové ceny energií, pohonných hmôt, obalov a pomocných látok," vyjadrila sa riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.

Podľa predsedu zväzu chovateľov sa situácia môže vyvŕšiť tak, že počty ošípaných budú klesať ešte viac, a to nielen na Slovensku. "Bude nedostatok mäsa bravčového, pretože Nemci znížili stavy prasníc a chcú produkovať iba pre vlastný trh," dodal Škerlik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy