Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Cez ropovod Družba na Slovensko netečie ropa. Dôvodom sú vraj problémy okolo tranzitných poplatkov
Zdielať na

Cez ropovod Družba na Slovensko netečie ropa. Dôvodom sú vraj problémy okolo tranzitných poplatkov

BRATISLAVA / Do strednej a južnej Európy vrátane Slovenska momentálne neprúdi ropa prostredníctvom južnej vetvy ropovodu Družba. Prietok odstavila Ukrajina preto, lebo neobdržala poplatky za transfer ropy zo strany Ruskej federácie.

Rusi v tomto spore argumentujú tým, že peniaze poslali, no pre západné sankcie ich Ukrajina neobdržala. Spoločnosť Mol vlastniaca slovenský Slovnaft sa medzičasom už vyjadrila, že sporné poplatky by uhradila ona, čo by predpokladalo obnovenie dodávok ropy. Podľa Slovnaftu výroba aktuálne pokračuje bez prerušenia a momentálne nijak neovplyvní trh s pohonnými hmotami.

"Môžeme potvrdiť informáciu, že ruskej spoločnosti Transnefť bola bankou vrátená platba za prepravu ropy ukrajinským územím. Z uvedeného dôvodu ukrajinská spoločnosť Ukrtransnafta pozastavila prepravu ropy ropovodom Družba, z čoho vyplýva, že momentálne je preprava ropy daným ropovodom cez územie Slovenskej republiky pozastavená. Rezort hospodárstva sa vzniknutou situáciou zaoberá," uviedla Mária Pavlusík Némethová, ministerstvo hospodárstva 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy