Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Minimálna hodnota gastrolístka sa opäť mení. No kúpiť za túto sumu obed je problém
Zdielať na

Minimálna hodnota gastrolístka sa opäť mení. No kúpiť za túto sumu obed je problém

BRATISLAVA / Od septembra si zamestnanci-stravníci polepšia. Minimálna hodnota gastrolístka sa zvyšuje zo súčasných 4,50 centov na 4,80. Štáby TV JOJ zisťovali ceny obedového menu naprieč Slovenskom a rozdiely sú výrazné. A z prieskumu vyplynulo, že gastrolístok bez doplatku pokryje náklady na obed len málokde. Ministerstvo práce ale pripúšťa ďalšie zvyšovanie jeho minimálnej hodnoty.

V Bratislave navštívil štáb TV JOJ reštauráciu, aj jedáleň. "Obedové menu je za 8,49, takže my sme tú cenu o niečo zvýšili spred dvoch rokov. Ale zase pri kvalitných surovinách musíte držať aj kvalitu a aj tá cena sa jemne zvýši," hovorí prevádzkar reštaurácie Eduard Šiška.

Cena obedového menu v reštaurácii bola výrazne drahšie ako v jedálni. "My máme menu za 5,70, alebo 5,90," povedala zamestnankyňa jedálne Ivana.

"Tento rok už druhýkrát prikračujeme k zvýšeniu stravného. V praxi to znamená, že to druhé zvýšenie ceny gastrolístka sa zvyšuje zo 4,50 na 4,80," vyhlásil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Menu v Banskej Bystrici pod 5 eur nenájdete

Nájsť v Banskej Bystrici reštauráciu, ktorá by ponúkala menu za menej ako 5 eur je prakticky nemožné. Ceny obedového menu sú aktuálne 6 - 7 eur a viac. Že je to skutočne tak, potvrdzuje aj majiteľ reštaurácie. Cenu obedového menu totiž netvoria len samotné suroviny. Treba k tomu pripočítať ďalšie položky.

"Náklady na nájomné, energie, personál, celé daňové zaťaženie a nakoľko sa nepodarilo znížiť DPH na 10 percent, aj tie ceny sú také, aké sú," hovorí Peter Kulhány, majiteľ reštaurácie v Banskej Bystrici.

V Košiciach sa priemerne naobedujete za 6 eur. Cena stravného lístka teda nebude postačovať. V podniku v Humennom za obedové menu zaplatíte 4 eurá a 70 centov. Jeden gastrolístok teda bude stačiť. "Držíme sa, lebo sme dve prevádzky, tak jedna druhú kryje, ale do kedy to vydržíme," priblížila majiteľka reštaurácie Helena Kirešová. Je to však zrejme jediné stravovacie zariadenie s takouto cenou. I v Humennom sú reštaurácie, v ktorých ceny menu presahujú aj sedem eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy