Jasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Minister Naď toho má vraj plné zuby a zvažuje odchod z politiky. Bolo by to zbabelé, tvrdí Kollár
Zdielať na

Minister Naď toho má vraj plné zuby a zvažuje odchod z politiky. Bolo by to zbabelé, tvrdí Kollár

BRATISLAVA / Po ohlasovanom ultimáte SaS a možnom odchode štyroch ministrov z terajšej vlády, už uvažuje o demisii a úplnom odchode z politiky aj minister OĽaNO Jaroslav Naď. Minister obrany to povedal v rozhovore pre Denník N. Podľa Borisa Kollára by teraz nemal nikto zbabelo utekať.

"Sám o sebe mám dosť. To sa môže stať aj zajtra, človek toho už má plné zuby. Reálne hovorím, úprimne, že zvažujem, čo ďalej," uviedol v rozhovore Denníka N, Jaroslav Naď (OĽaNO). Minister Jaroslav Naď priznal, že k týmto úvahám ho dohnal aj náhly odchod poslanca Juraja Krúpu z hnutia OĽaNO do SaS a najmä spôsob, akým to urobil. Označil to za najväčšie ľudské sklamanie s tým, že mu to ani neoznámil.

Podľa kolegu z hnutia takto uvažuje Naď už druhýkrát

"On je momentálne osobne sklamaný, že Juraj Krúpa uprednostnil svoje osobné záujmy pred záujmami kolektívu. To bol jeho najbližší spolupracovník, robili spolu kampaň. Vnímam to, ako jeho momentálne rozpoloženie emocionálne," hovorí poslanec Milan Vetrák (OĽaNO)"Ministra obrany plne chápem, keďže Slovensko zažíva najťažšiu situáciu vo svojej histórii. Hrozí nám celoeurópska energetická kríza a takéto malicherné, absurdné a zbytočné škriepky medzi dvoma koaličnými partnermi zbytočne demotivujú a unavujú," tvrdí vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). "Bolo by mi ľúto, keby Jaro Naď skončil, napriek tomu, že nesúhlasím s niektorými jeho názormi, najmä v poslednej dobe. Napriek tomu si myslím, že Jaro Naď je z tých lepších ministrov, myslím si aj, že je to dobrý človek," hovorí predsedníčka výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS). 

Podľa Milana Vetráka je napriek všetkému nálada v klube OĽaNO normálna a všetko beží tak, ako má. Zároveň tvrdí, že od 1. septembra bude to, čo sa podarí vyrokovať premiérovi. Podľa Jany Bittó Cigánikovej ale aktuálne nerokujú. "Pán premiér povedal, že bude rokovať do poslednej minúty a veríme, že ideme ďalej v štvorke od septembra," hovorí Vetrák. "Mňa strašne fascinuje tá viera časti klubu OĽaNO. Mohli by začať sa držať argumentov a prestať veriť. SaS-ka je známa tým, že keď niečo povie, tak to platí," tvrdí Cigániková. 

SaS tvrdí, že viac ako päťstokrát bola porušená koaličná zmluva. Úplne to ale ešte nevzdali. "Máme pripravený vyjednávací tím, ale naozaj musia kolegovia prijať argument, že s Igorom Matovičom sa nedá," hovorí Cigániková. "Pevne stáť za nenáležitou požiadavkou je podľa mňa nerozumné," tvrdí Vetrák. 

Rozhovor s Borisom Kollárom: 

Čo hovoríte na to, že minister obrany Jaroslav Naď uvažuje o demisii a úplnom odchode z politiky? 

Viete, ja mám takýto pohľad na celú vec, dva roky táto vláda musela bojovať s COVIDOM, dva roky. Takáto pandémia tu nebola posledných 100 rokov. Teraz sme sa dostali, nie našou vinou, do toho, že máme problém s energiami kvôli odpájaniu sa, kvôli vypojeniu všetkých jadrových elektrární v Nemecku a kvôli samozrejme kríze a vojne na Ukrajine. To tiež sme si my nevymysleli, ale tamto si vymysleli Nemci a tamto si vymyslel Putin. To znamená, že táto vláda má najťažšie obdobie a teraz utekať z boja je zbabelé. Je zbabelé, že odchádza SaS a zbabelé je aj to, keby odišiel teraz, v tejto situácií minister Naď, to si osobne myslím. Teraz treba konsolidovať vládu, teraz treba byť pevní, teraz treba ľudom povedať, že im pomôžeme, teraz treba nastaviť systém, aby ľudia vedeli prežiť zimu, teraz treba bojovať o to, aby sme podpísali tú zmluvu s elektrárňami, lebo dodnes nie je podpísaná a keď nebude podpísaná, tak ľudia budú platiť štvornásobnú cenu elektrickej energie, no najlepšie je zdrhnúť. Treba podpísať aj cenu plynu, tiež to nie je urobené. Čiže teraz zdrhnúť, aj ja môžem povedať idem preč, rýchlo, teraz rýchlo zmiznem preč, aby mi to nepadlo na hlavu, ale to sú všetko zbabelci, lebo charaktery budú bojovať, to je celé, čo chcem povedať. Ja netvrdím, že Naď je zbabelec, ale teraz sa neuteká z boja. Teraz sa ide bojovať, aby tí ľudia to prežili. Nie táto vláda, ale aby ľudia prežili zimu, aby mohli kúriť a mali, čo jesť. 

Čo sa týka SaS, tak ešte máte nejakú nádej? 

Nie, myslím, že SaS je jasne rozhodnutá.

Takže v septembri pokračuje trojkoalícia? 

Neviem, čo bude pokračovať, si myslím, že keď SaS odíde, tak nebude pokračovať nič a budú predčasné voľby. 

Myslíte, že to bez nich neustojíte? 

A ako to môžeme ustáť, veď to môžeme ustáť jedine s fašistami, ja to odmietam ustáť s fašistami. My keď to teraz rozbijeme a začneme robiť predčasné voľby, kto bude prijímať zákony na to, aby sme donútili plynárov a energetikov, aby dali lepšie ceny elektrickej energie. Kto urobí úľavy ľudom, kto nadstaví systém, kto to urobí, nikto. 

A to tu ešte straší koronavírus.

To, už ani nehovorím, keby došla nejaká mutácia, to ani už nehovorím. Tu ide o to, že kto je zodpovedný a kto nie je zodpovedný. Sa môžeme hrať na všetko možné, ale myslím si, že teraz už nie je dôležité, či sa nám páči Sulík alebo Matovič, ale tu ide o to, že tí ľudia naozaj teraz potrebujú mať v tej vláde oporu, to je celé, o nič iné sa nejedná. Určite si sadnem aj s opozíciou, aj s Pellegrinim aj s Ficom si sadnem a budem sa s nimi o tomto baviť. To dnes nie je mysliteľné, že sa vykašleme na ľudí, len kvôli tomu, že ideme politikárčiť. A keď aj SaS odíde, tak budem požadovať aj súčinnosť Fica aj Pellegriniho. 

Myslíte súčinnosť pri tých schvaľovaniach? 

Áno, pri schvaľovaní týchto vecí. My musíme nastaviť systém, aby sme ochránili ľudí. Keď im ide o dôchodcov, tak s nami budú pekne hlasovať. Musíme to urobiť, musíme to nastaviť. Teraz už sa nejedná to, že či si ideme presadzovať svoj volebný program, ale jedná sa o to, aby sme podržali ľudí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy