Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Obyvatelia majú strach z medveďa. Na hospodárske zvieratá útočí priamo pred ich očami
Zdielať na

Obyvatelia majú strach z medveďa. Na hospodárske zvieratá útočí priamo pred ich očami

KĽAČNO / Obyvatelia obce Kľačno sa tesne pred zotmením a v noci boja chodiť do záhrad. Ohrozujú ich medvede. Tie tu vyčíňajú takmer každú noc. Zabíjajú im hospodárske zvieratá. Najskôr to boli včely a zajace, ale teraz aj sliepky, kačice a ovce. Tie likviduje priamo pred ich očami.

"Je ich tu 11 kusov, naozaj sú premnožené," hovorí obyvateľ obce Peter Chovanec. Pán Chovanec vie o čom hovorí. Medvede mu zničili úle a zožrali ovce. Naposledy si na jednej z nich pochutnávala medvedica o pol siedmej večer. 

Ďalšej obyvateľke medveď zožral ovce a 26 sliepok. Pri poslednej návšteve medveďa prišiel obyvateľ o barana. Keď medvedica zabila barana, rozbehla sa k susedom. Tu sa stretla s majiteľom domu. Ušiel pred ňou v poslednej chvíli. "Ona tam útočila na toho chlapca, on išiel pozrieť a vybehla na neho. Mala mladé, tak ich chránila," hovorí obyvateľ obce.

Zásahový tím tu bol už niekoľkokrát. Keď tu boli jeho členovia naposledy a chceli medveďa zneškodniť, dostali sa do konfliktu s niektorými obyvateľmi, ktorí im bránili v práci. "Skupina strieľala, pokrikovala, jazdila motorovým vozidlom a hádzala petardy v okolí zásahu. Zásah bol z tohto dôvodu prerušený," povedala Kristína Bocková zo štátnej ochrany prírody. 

Členovia tímu sa cítili ohrození, a preto odišli. Prípad oznámili aj policajtom. Tento rok na Slovensku zásahový tím odstránil šesť problémových medveďov. Ďalšie majú v hľadáčiku. Kľačno považujú za jednu z najproblematickejších lokalít.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy