Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Súboj špeciálnej a generálnej prokuratúry: Žilinka kritizuje Lipšicových ľudí v prípade Fica a Kaliňáka
Zdielať na

Súboj špeciálnej a generálnej prokuratúry: Žilinka kritizuje Lipšicových ľudí v prípade Fica a Kaliňáka

Zdroj: noviny.sk/SITA

BRATISLAVA / Generálna prokuratúra usúdila, že v konaní o sťažnostiach Roberta Fica a Roberta Kaliňáka došlo k nedôvodným prieťahom. Maroš Žilinka tak kompetentným uložil povinnosť rozhodnúť o nich bezodkladne. Úrad špeciálnej prokuratúry ale vydal reakciu v ktorej tvrdí, že celá vec sa má tak trochu inak.

Podľa zistení Žilinkovej inštitúcie došlo k pochybeniu na strane policajného vyšetrovateľa aj dozorového prokurátora ÚŠP. Dokopy sa rozhodnutie malo zbytočne posunúť o 55 dní, z toho 38 pracovných. "Vyšetrovateľ Policajného zboru napriek splneniu zákonných podmienok nepredložil prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry vykonávajúcemu vo veci dozor vyšetrovací spis spolu so sťažnosťami obvinených, ktoré boli riadne odôvodnené k 16. máju 2022, bezodkladne, ale až prípisom zo dňa 15. júna 2022," uviedol hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

V poriadku vraj nebolo ani ďalšie konanie orgánov činných v trestnom konaní. "Hoci mu v tom nič nebránilo, urobil tak až dňa 18. júla 2022, po tom, ako mu boli dňa 13. júla 2022 doručené žiadosti obvinených o preskúmanie postupu pri rozhodovaní o sťažnostiach," vyjadril sa Skladan o postupe zamestnanca špeciálnej prokuratúry. Danielovi Lipšicovi zároveň nariadil "prijať účinné opatrenia, aby v budúcnosti k obdobným porušeniam zákona nedochádzalo".

Úrad špeciálnej prokuratúry sa bráni viacerými argumentmi. Zdržanie vraj zapríčinila obhajoba. "Dôvodom pre tento postup bola skutočnosť, že obhajca JUDr. Michal Mandzák v podanej sťažnosti uviedol, že túto chce odôvodniť, a keďže tak po dlhšiu dobu neučinil, vyšetrovateľ predložil dňa 21. júna 2022 sťažnosti na rozhodnutie," znie v stanovisku na sociálnej sieti. Podľa ich slov si vôbec vyšetrenie takéhoto podnetu vyžaduje vzhľadom na rozsiahlosť spisu istý čas.

Lehota špeciálneho prokurátora ešte neuplynula, a tak o prieťahoch podľa ÚŠP nemôže byť reč. Navyše bolo vyšetrovanie ukončené do štyroch mesiacov od vznesenia obvinenia, tak ako sa píše v zákone

Posledný bod sa venuje samotnému Žilinkovi. Ten sa totiž prieťahmi vôbec nemal zaoberať. "Preskúmavať postup vyšetrovateľa, vrátane prieťahov v konaní, je príslušný v zmysle § 210 Trestného poriadku výlučne prokurátor vykonávajúci dozor v prípravnom konaní. V danej veci teda nie je oprávnený konať ani špeciálny prokurátor, ale ani generálny prokurátor," uvádza inštitúcia v statuse.

Mnohí si tak môžu pomyslieť, že ide o ďalší zvláštny ťah kontroverzného generálneho prokurátora. Ten už použil paragraf 363 na oslobodenie viacerých obvinených z politických kruhov a napriek snahe časti parlamentu tento nástroj stále má. 

Dvojica Fico-Kaliňák je obvinená z viacerých trestných činov. Najzávažnejším z nich je zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Okrem nich sú v kauze Súmrak v hľadáčiku súdov aj Norbert Bödör a Tibor Gašpar.

Poslanci na začiatku mája nedovolili súdu rozhodovať o vzatí bývalého trojnásobného predsedu vlády do väzby: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy