Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Detskí lekári fungujú v krízovom režime, píšu v otvorenom liste
Zdielať na

Detskí lekári fungujú v krízovom režime, píšu v otvorenom liste

MALACKY / Všetci pediatri v Malackách prechádzajú od septembra do krízového režimu. Odmietajú vypisovať ospravedlnenky pre deti do školy a nestíhajú sa starať o chorých. Rezortu zdravotníctva, župe aj ministerstvu školstva to oznámili formou otvoreného listu.

"Najviac zaťažujúcou administratívou pre nás sú ospravedlnenia do školy. Ľudia s potvrdeniami sa pýtajú, či majú čakať, keď oni nie sú chorí, aby neochoreli. To je absolútne neúnosná situácia, aby sa dostával, vzhľadom na túto byrokraciu, chorý človek do úzadia," sťažuje sa pediatrička Eva Sláviková. 

V liste sa detskí lekári sťažujú, že napriek dlhodobému havarijnému stavu primárnej pediatrie v okrese Malacky a volaniu o pomoc neprišla žiadna zmena. Tvrdia, že im pribúdajú len pacienti a byrokratická záťaž. Pritom okres Malacky je aj podľa analýzy rezortu zdravotníctva s nízkym počtom pediatrov v čiernej farbe.

Jedna z nich, Eva Sláviková, tvrdí, že práve administratíva im zaberá tretinu ich činnosti. Pritom len ona má v ambulancii až 2800 detí a celé Záhorie až 18 tisíc.

"Nás je osem pediatrov, z toho dvaja majú do 50. Z tých ostatných ja som najmladšia, mám 62. Jedna kolegyňa robí bez sestričky, lebo ani tie nie sú, druhá kolegyňa robí s dvomi barlami," hovorí Eva Sláviková.

"List bol na ministerstvo zdravotníctva doručený vo štvrtok. Odborníci z rezortu sa týmto listom budú naďalej zaoberať," hovorí Petra Lániková, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

Podľa hlavného lekára bratislavskej župy je to len vyústenie dlhodobého kritického stavu. Župa už s pediatrami v tejto veci rokovala.

"Lekári v Malackom okrese z môjho pohľadu neporušujú žiadnu legislatívu. My takýmto spôsobom vyrábame úplne zbytočnú administratívu lekárom, ktorí sú preťažení, z ktorých polovička je v dôchodkovom veku," povedal Tomáš Szalay, hlavný lekár BSK.

Okrem Malaciek, je ale kritických čiernych okresov pre nedostatok pediatrov až 13. Ich podstav je pritom dlhodobý a ich priemerný vek je 59 rokov. Chýba ich podľa rezortu zdravotníctva 223.

"Dúfam, že takéto vyhrotenie situácie povedie k tomu, že bude tá legislatíva revidovaná a tá administratívna záťaž bude odtiaľ vyškrtnutá," hovorí Tomáš Szalay.

"Ministerstvo zdravotníctva práveže tento problém nedostatku lekárov intenzívne rieši. Je tam niekoľko komplexných zmien, ktoré plánujeme," povedala Petra Lániková. 

Rezort školstva ale nateraz zmeny v ospravedlnenkách nechystá.

"Ministerstvo školstva s blížiacim sa novým školským rokom bude pružne reagovať na pandemickú situáciu a zaoberať sa všetkými okolnosťami," reagovala Renáta Vítková z komunikačného oddelenia ministerstva školstva.

Pre ministra zdravotníctva je problémom príliš veľa detských pohotovostí v jednej lokalite. Ako napríklad pohotovosť v Dolnom Kubíne vzdialená od pohotovosti v Ružomberku 18 km.

"Detská pohotovosť a celkovo pohotovostné služby v takej forme ako sú, nespĺňajú ten účel, ktorý majú," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Návrh so zlučovaním pohotovosti sa pediatrom, ktorí sú často preťažení, pozdáva.

"Teraz na august mám sedem služieb, keď nám pomôžu lekári s Ružomberka vyjde služieb menej," dodáva pediatrička.

Pohotovostné služby chcú organizovať inak.

"Tak, aby samozrejme dostal ten pacient to, čo má. Myslím si, že tento štát už nemá na to, aby mohol prevádzkovať takú hustú sieť detských pohotovostných služieb. Z mojej stránky je to zbytočné," vraví minister Lengvarský.

"Sú niektoré okresy, kde nie je dostatočný počet pediatrov na to, aby zabezpečili každý deň službu. Riskujeme, že potom tam nebudeme mať pediatrov žiadnych," vraví Tomáš Szalay.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy