Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Výrobné ceny sa za rok zvýšili takmer o polovicu, pokles je v nedohľadne
Zdielať na

Výrobné ceny sa za rok zvýšili takmer o polovicu, pokles je v nedohľadne

BRATISLAVA / Firmám sa predražuje výroba ako nikdy predtým. Niektoré vstupy zdraželi až o sto percent, najmä plyn a ropa, čo zvyšuje konečnú cenu výrobkov. V mnohých spoločnostiach preto môže dôjsť k prepúšťaniu.

Slovensko vyrába draho ako nikdy v novodobej histórii. "Priemyselné ceny naozaj veľmi výrazne rastú a v júli poskočili až o 43 percent," uviedla analytička 365.bank Jana Glasová. Keď to rozmeníme na drobné, tak napríklad ropné produkty šli hore až cez 100 percent, chemické výrobky cez 50 a kovy poskočili o vyše 30. Ceny pritom nie sú len vysoké. "Sú mimoriadne rozkolísané, čo sa potom ťažko plánuje. Nevieme, aká bude cena pri dodaní produktu samotného," vysvetlil generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov (APZ) Andrej Lasz.

TV JOJ

Okrem toho, že ceny výrobkov a tovarov šli hore, často sa nedajú ani zohnať. "Dva roky pandémie spolu s vojnou vyústili do takej surovinovej a energetickej krízy, akú naše generácie zatiaľ nemali šancu zažiť," zhodnotil situáciu generálny tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. Mnohé firmy sa obávajú, že v zime nebudú mať dosť plynu na výrobu, ak by Moskva vypla kohútiky. Minister hospodárstva upokojuje, že suroviny máme dosť do marca a v Bruseli sme si vydupali výhodné podmienky v prípade znižovania spotreby v únii. "Nebude to mať vplyv na produkciu a následne na zamestnanosť," tvrdí Richard Sulík.

Tento mix zlých a ešte horších faktorov však môže viaceré firmy dostať do problémov, čo ohrozí aj zamestnanosť. APZ môže využiť nástroj, ktorý spoločnosti majú k dispozícii od pandémie. "Ak príde k výpadku v nejakej firme, tak treba cez kurzarbeit udržať zamestnanosť. Stále platí, že najlepší sociálny balíček je zamestnaný človek," povedal Lasz. Slovenské firmy drahou výrobou menej zarobia, čo je zlé aj pre našu ekonomiku, ktorá závisí od produkcie a následnom exporte. 

Hovoria o tom aj najnovšie dáta Štatistického úradu Slovenskej republiky. Zlá nálada v ekonomike a obavy sú žiaľ na mieste. "Ceny v priemysle ostanú na vysokých úrovniach aj v najbližších mesiacoch, nie je tam vyhliadka poklesu," prorokuje Glasová. Sekunduje jej aj Lasz. "Ak by dnes niekto chcel byť pokojný, musel by mať vešteckú guľu a vedieť povedať, čo sa stane o dva-tri mesiace," uzavrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy