Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Mestská hromadná doprava je skvelá vec, ak ju samospráva vie financovať
Zdielať na

Mestská hromadná doprava je skvelá vec, ak ju samospráva vie financovať

VRANOV NAD TOPĽOU / Vo Vranove nad Topľou už majú za sebou polročnú prevádzku mestskej hromadnej dopravy zadarmo. Za šesť mesiacov prepravili o viac ako 15 tisíc ľudí viac ako vlani za rovnaké obdobie. Viac cestujúcich v autobusoch znamená menej áut najmä v rannej a popoludňajšej špičke. Mesto má však obavy, či v tomto pozitívnom trende bude môcť pokračovať. Podľa ZMOSu si samosprávy môžu v príjmoch už teraz urobiť minimálne desať percentný škrt.

Jedna zo základných myšlienok bolo presedlať ľudí z áut do autobusov. Mesto tvrdí, že to citeľne odbremenilo dopravu v rannej a popoludňajšej špičke, najmä pri školách. Zato nárast vidieť v autobusoch.

"Za obdobie polroka sme prepravili o 15 tisíc ľudí viac ako vlani," hovorí Ján Ragan, primátor Vranova nad Topľou.

Autobusy zadarmo len tak ľahko neprehliadnete. Nastúpiť môže ktokoľvek. Do ruky dostanete lístok aj bez platenia.

"Kvôli tomu, aby sme mali evidenciu, koľko ľudí prepravíme," vysvetľuje primátor.

Čísla, ktoré má vranovská radnica v rukách, poukazujú aj na stúpajúci trend nárastu nových cestujúcich. Kým v januári ich bolo viac niečo vyše 900 v júni to už bolo takmer 5 tisíc nových cestujúcich za jeden mesiac.

V zálohe nápadov majú ešte školské autobusy či novú železničnú zastávku so záchytným parkoviskom, z ktorého sa pohodlne človek dostane kamkoľvek do mesta, aj na sídliská. Mesto MHD zadarmo stojí aktuálne 30 tisíc eur ročne.

Službu si objednávajú od SAD. Či tomu tak bude aj po ďalšie roky uvidia aj podľa toho, ako mestskú kasu zasiahne daňovo odvodová reforma. To sa podľa ZMOS netýka len Vranova nad Topľou.

"Daňovo-odvodová reforma v praxi znamená to, že mesto si bude musieť automaticky škrtnú z rozpočtu minimálne 10%. A to znamená, že tieto peniaze budú chýbať aj vo vzťahu k verejným službám a to vrátane MHD," povedal Michal Kaliňák, hovorca ZMOS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy