Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na sankčnom zozname Európskej únie je prvý Slovák. Založil pobočku ruského motorkárskeho klubu Noční vlci
Zdielať na

Na sankčnom zozname Európskej únie je prvý Slovák. Založil pobočku ruského motorkárskeho klubu Noční vlci

BRATISLAVA / Na sankčnom zozname Európskej únie sa ocitol aj prvý Slovák. Ide o muža, ktorý na Slovensku založil pobočku neslávne známeho ruského motorkárskeho klubu Noční vlci. Jeho členov Vladimir Putin nazýva "kamarátmi", ktorí schvaľujú ruskú agresiu voči Ukrajine.

Šéf európskej odnože Nočných vlkov, Jozef Hambálek, sa stal historicky prvým Slovákom a občanom členskej krajiny Únie, ktorý sa ocitol na sankčnom zozname Európskej únie.

"V prípade slovenského občana je to vôbec prvýkrát, čo sa občan Európskej únie, teda nie občan s dvojitým občianstvom, dostal na sankčný zoznam Európskej únie," informuje Peter Stano, hlavný hovorca pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Európskej únie. V odôvodnení v úradnom vestníku Európskej únie z 21. júla sa píše, že Jozef Hambálek ako fyzická osoba materiálne alebo finančne podporuje konanie, ktoré narúša alebo ohrozuje územnú celistvosť, suverenitu a nezávislosť Ukrajiny. Členovia Nočných vlkov sú na viacerých zahraničných sankčných zoznamoch už roky. Podľa niekoľkých zdrojov sú financovaní Kremľom a viacerí z nich sa aj osobne zúčastnili na okupácii častí Ukrajiny.

Jozef Hambálek tvrdí, že nerozumie, prečo je na sankčnom zozname. S Vladimirom Putinom sa údajne stretol iba raz. "Nikdy neexistovali a ani v súčasnosti neexistujú dôvody na moje zaradenie na takýto zoznam," napísal Jozef Hambálek v liste stálej predstaviteľke Slovenska pre EÚ. Zástupcovia všetkých členských krajín to ale vidia inak. "Zaradenie na sankčný zoznam je výsledkom konsenzu členských krajín," tvrdí Peter Stano.

Zaradenie na sankčný zoznam znamená zmrazenie majetku a účtov, ale aj zákaz cestovania a to aj v rámci Schengenu. Porušenie môže byť odhalené napríklad pri bežnej cestnej kontrole. "To, že človek je na sankčnom zozname Európskej únie, vyskočí pri každej kontrole identity," hovorí Peter Stano. 

Zmrazenie majetku sa týka len konkrétnej osoby, a teda firmy či nehnuteľnosti prepísané na rodinných príslušníkov sú mimo hry. Zoznam sa prehodnocuje každých 6 mesiacov. Dostať sa zo zoznamu dá len dvoma spôsobmi. "Keď ľudia, ktorí sú zaradení na sankčný zoznam zmenia svoje správanie a odstránia dôvod, pre ktorý na zoznam boli zaradení, rozhodnutie môže zvrátiť európsky súd," dodáva Peter Stano.

Jozef Hambálek sa telefonicky vyjadriť nechcel, povedal však, že po porade s právnikom je na budúci týždeň ochotný stretnúť sa so štábom TV JOJ a zodpovedať všetky otázky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy