Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hodnota ropy na svetových trhoch klesá. Odzrkadlí sa to na znížených cenách nafty a benzínu na Slovensku
Zdielať na

Hodnota ropy na svetových trhoch klesá. Odzrkadlí sa to na znížených cenách nafty a benzínu na Slovensku

BRATISLAVA/ZEMPLÍN / Posledné týždne začali ceny pohonných hmôt na Slovensku klesať. Hoci je pre analytikov náročné v súčasnej situácii uvádzať prognózy, ceny by mohli klesnúť možno až na 1,60 eur. Vydrží zlacňovanie pohonných hmôt aj naďalej?

Ceny ropy v pondelok ráno klesli. Ľahká americká ropa si na newyorskej burze odpísala až 64 centov. Ceny pohonných hmôt pritom posledné týždne klesajú aj na Slovensku. "Predpokladáme, že ten letný, alebo prázdninový pokles cien pohonných látok na našich čerpacích staniciach, by mohol ešte pokračovať a ceny nafty aj benzínu by sa mohli priblížiť k hranici 1,80 eur," vysvetlil analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Podľa analytika aktuálna stabilizácia cien súvisí s vývojom na komoditnom trhu, kde sa ropa dostala pod stodolárovú hranicu. Prázdninový pokles cien ale nebude mať dlhodobý charakter a treba sa pripraviť na ďalšie zdražovanie.

"Je možné, že to zlacnenie bude iba prechodné a vrátime sa k vyšším cenám nad 1,90 eur. Aj keď zostaneme na 1,80 eur, tak sú to v podstate ceny v blízkosti historického maxima mimoriadne vysoké, ktoré budú spotrebitelia odčerpávať všetkým motoristom peniaze, ktoré by použili inak a na inú spotrebu," dodal Stanislav Pánis.

Vysoké ceny pohonných hmôt ľudí na Zemplíne síce pri tankovaní neobmedzili, no vravia, že ich rodinné rozpočty to cítia. To, čo zhltne nádrž, musia šetriť inde. "Na potravinách, na všetkom, čo sa dá," vysvetlil Vladimír zo Zemplína. "Neovplyvnilo ma to natoľko, aby som jazdila menej, ale je to vidieť na cenách a rozpočte," skonštatovala vodička Anna Gajdošová. Ak by ceny stúpli ešte viac, na rad by už zrejme prišla hromadná doprava či bicykle. "100 % nárast je hranica, pokiaľ sa dá. Ďalej už budú musieť hľadať alternatívne spôsoby dopravy," dodala Anna Gajdošová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy